Diyalojik ve karşıt söylemler (Tahlil ve değerlendirme)
Dialogical and counter-discourses (Analysis and evaluation)
- Tez No: 436856
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN HAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Diyalog, dinlerarası diyalog, kültürlerarası diyalog, Dialogue, interfaith dialogue, intercultural dialogue
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Dinlerarası diyalog, 20. Yüzyıl ortalarında Vatikan'ın İkinci Konsil Kararı sonrasında dünya kamuoyunda yer bulmuş olup, bugün de etkisini sürdürmektedir. Diyaloğun gerekli olup olmadığı sadece ilahiyatla ilgili tartışmaları doğurmamış, kültürlerarası diyalog kavramı buna dahil edilerek, konunun sosyolojik açıdan da ele alınmasına yol açmıştır. Ancak bugün dinlerarası diyalog denilince daha çok Hristiyanlık ile İslamiyet arasındaki din eksenli diyalog faaliyetleri anlaşılmaktadır. Bununla birlikte dinlerarası diyalog kapsamına Budizm gibi Uzak Doğu dinleri de dahil edilebilir. Hatta ateist, deistler ile dindarlar arasında da diyalog kapsamı etrafında görüşmelerin olması mümkündür. Semavi dinler açısından ise, diyalog toplantılarında birtakım çalışmalarda bulunulmuştur. Bunlarla ilgili lehte ve aleyhte görüşler de ileri sürülerek, diyalog faaliyetleri detaylı bir şekilde tartışılmıştır. Bu çalışmada ise; kavramsal içeriğin açıklanması ve diyalog ilkelerinin belirtilmesinden sonra tarihsel bir bakış sunulmuştur. Hz. Peygamber dönemindeki diyaloglar da incelenerek, dinlerarası diyaloğa ilişkin lehte ve aleyhte yapılan görüşlere yer verilmiştir. Ulaşılabilen yerli ve yabancı kaynaklardan faydalanılarak literatür odaklı bir tarama gerçekleştirilmiştir. Kısmen de internet kaynaklarına yer verilmiştir. Ayrıca bölüm sonu değerlendirmelerde, öznel görüşlerin yanısıra bir nevi bölüm sonu özeti çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Interfaith diologue has had widespread attention in world community after Vatican's Second Council decision at the mid-20st century and has sustained its effect todays. Whether or not is the necessity of the dialogue creates not only debates related with theology; but also causes in the topic's sociological discuss by including the concept of interfaith dialogue. However, today when someone says interfaith dialogue, it has been mostly understood the religion originated dialogue activities between Christianity and Islam. Together with this, Far Eastern religions such as Budhism can be included into the scope interfaith dialogue too. It is possible to have talks between deists, atheists and believers around scope of the interfaith dialogue. From the perspective of the Abrahamic Religions, a few studies have been realized at the dialogue meetings. The activities of dialogue have been discussed in detail by alleging opinion both for and against related with these. In this study; after the explanation of conceptual content and remarking the principles of the dialogue, it has been presented a historical point of view. By analysing the dialogues during the era of Muhammad the Islam Prophet too, for and against views regarding to interfaith dialogue has taken place. A literature focused scanning occured by benefiting from both local and foreign resources reached. The web based resources have been used partially as well. Besides; at the end-of-chapter evaluations, alongside with the subjective views, each chapter has been summarized in some way.