Türkiye'de fuar organizasyonlarının ihracatına etkisi
  1. Tez No: 436919
  2. Yazar: CANSU AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KUBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fuar, heyet, tekstil, hazır giyim, ihracat, Fair, Committee, Textile, Garment, Exportation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Son beş yıldır değişen dünya piyasaları ve gelişen teknoloji kapsamında yeni pazar ihtiyaçları oluşmuştur. İlk kez sanayi devrimi zamanlarında ortaya çıkan fuarlar, yıllardır aralıksız devam etmektedir. Günümüz teknolojisi ve iletişim ağı kapsamında son zamanlarda yeni çalışma sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu durumun ana sebebi yeni pazarlarda alıcıya direk ulaşma isteğidir. Teknolojinin gelişimi fuarlara olan bireysel talebi azaltmıştır. Firmalar belirli süreçlerde fuarlara ihtiyaç duysalar da, mevcut müşteri potansiyelini sağladıktan sonra katılım aralıklarını uzatmakta ve yeni Pazar ihtiyaçları doğrultusunda daha çok heyetlerden faydalanmaktadırlar. Firmalar bireysel çalışmalarında fuarlardan faydalandıktan sonra, fuar katılımlarına ara vermeleri neticesinde fuar, yüksek profilli firmaların fuardan ayrılması ile kan kaybetmekte ve gerileme sürecine girerek sektörden yok olmaktadır. Bu durum fuarları sürekli yenilenebilir kılmaktadır. Yeni Pazar ihtiyaçları kapsamında; potansiyel müşteriler ile direk ikili ilişki olanakları sağlayan ticaret ve alım heyeti son zamanlarda tekstil ve hazır giyim piyasasının en fazla yöneldiği ihracat çalışmalardır. Popüler tekstil fuarlarında; basit stand, az gün, kaliteli ürün ve çeşitlilik esastır. Çalışmanın metodolojisi; teorik literatür araştırması, mevcut örneklerin karşılaştırmalı analizi, farklı firmaların görüş ve önerilerinin derinlemesine analizi, alan araştırmaları, uygulamalı çözüm çalışmaları, alternatif yöntem araştırmalarıdır. Türk firmaları yurt dışı çalışmaları, katıldıkları fuarlardaki faaliyetleri, kurulan ilişkilerin karşılaştırmalı analizi yeni araştırmalı kanıt kümesi halinde incelenecektir. Türkiye'nin en yaygın sektörü olarak tekstil ve hazır giyim sektörü güncel piyasa verileri, ticari çalışmaları, fuar katılımları ve sonuçlarının gerekçe ve özelliklerinin vurgulanması çalışmanın ana konusudur.
Özet (Çeviri)
New market needs have been emerged in the last five years within the scope of changing world markets and new technologies. Fairs, that occur for the first time during the industrial revolution, continue to be held for years. We need new work habits within the context of today's technology and telecommunications networks. The main reason for this situation is the desire to reach directly to buyers in new markets. Demand for the fairs has decreased with the development of technology. Although companies prefer fairs in some cases, after ensuring its potential customers, companies participate infrequently to the fairs and they rather prefer committees for the new market needs. Fairs lose power, when the high profile companies leave the fairs, after benefiting from fairs in terms of individual studies. As a result of this process fairs are under threat of extinction. This situation makes fairs constantly renewable. Trade facilities and purchasing committee, providing bilateral relationship between the potential customers and the company, is the most preferred way of reaching new markets in the textile and garment industry. In the popular textile fairs; simple and useful exhibition area, few days, product quality and diversity is essential. The methodology of the study; research of theoretical literature, comparative analysis of the existing cases, in-depth analysis of the opinions and suggestions of various companies, on-site research, practical solutions works, research of alternative methods. This study also includes; Turkish companies' overseas studies, the activities in the fairs that they participated, comparative analysis of established relationships. The main scope of this study is to emphasize current market data, business activities, fair participations and its results for the textile and garment industry that is Turkey's largest industries.