Subversion of fairy tale motifs in Fay Weldon's The Life and Loves of a She Devil
Fay Weldon'ın Bir Dişi Şeytanın Hayatı ve Aşkları adlı eserinde masal öğelerinin altüst edilmesi
  1. Tez No: 436920
  2. Yazar: ÖZGE KARİP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TATIANA GOLBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fay Weldon, peri masalları, alt üst etme, Bir Dişi Şeytanın Hayatı ve Aşkları, peri masalı motifleri, Fay Weldon, fairy tales, subversion, The Life and Loves of a She-Devil, fairy tale motifs
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Zamanın başından beri peri masallarının kültür ve edebiyat üzerinde her zaman hissedilen bir etkisi vardır. Ataerkil ideolojinin etkisi altında kayda geçirilen bu sonsuz yapıtlar, sadece cinsiyet rollerini oluşturmakta değil aynı zamanda toplumların geleneksel değerlerini ve normlarını şekillendirmek ve yansıtmakta da bir araç olarak kullanılmaktadırlar. Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren peri masalları, postmodern yazarların dikkatini çekmiştir. Bu yazarlar, postmodernizmin de etkisiyle, masalların alışılagelmiş konularını, kalıplarını ve karakterlerini ters yüz etmişler ve bozmuşlardır. Bu tezin amacı peri masallarının geleneksel motiflerini sunmak ve bu motiflerin Fay Weldon'ın Bir Dişi Şeytan'ın Hayatı ve Aşkları isimli eserinde hangi yollarla alt üst edilip yeniden düzenlendiğini göstermektir. Weldon, bu popüler romanında kadın erkek ilişkileri, evlilik, cinsiyet rolleri, toplum tarafından inşa edilmiş kadınlara dayatılan normlar gibi günümüz dünyasının sorunlarından bahsederken, güzellik, anne – kız ilişkisi, dönüşüm ve mutlu son gibi masal öğelerine de değinmiştir. Gelenekselleşmiş peri masalları ve motiflerine meydan okuyan Weldon, bu kalıpları ironik bir yolla alt üst etmeyi başarırken, diğer yandan da kadınların erkek egemen toplumlar tarafından oluşturulmuş kuralları içselleştirmelerini ve bu normlara karşı duydukları obsesyonu karikatürize eder.
Özet (Çeviri)
Since primordial times, fairy tales have had a pervasive effect on culture and literature. These eternal products, which were transcribed under the influence of patriarchal ideology, have not been used only as a vehicle to construct gender roles but also to shape and reflect the traditional values and norms of societies. Since the second half of the twentieth century, fairy tales have attracted the attention of postmodern writers. Along with the influence of postmodernism, these novelists subvert, reverse and deconstruct the themes, patterns and characters of these traditional tales. The aim of this thesis is to present fairy tale motifs and to enucleate the ways these motifs are subverted and reconstructed by Fay Weldon in her most known novel, The Life and Loves of a She-Devil. In the novel, Weldon demonstrates the problems of the contemporary world as male – female relations, marriage, gender roles, constructed norms imposed upon women, while also dealing with some fairy tale motifs such as beauty, mother - daughter dyad, transformation and happily ever after scenario. When challenging the conventional fairy tale motifs and succeeding to subvert these patterns in an ironic way, Weldon also ridicules women's internalization of certain values and their obsession with the norms constructed and imposed by male centred societies.