Okul öncesi öğretmenlerinin empatik eğilim düzeyleri ile duygusal zekâ düzeyleri arasındaki ilişki
Examining the relation between the emphatetic tendency level and emotional intelligence level of pre-school teachers
  1. Tez No: 437031
  2. Yazar: HÜLYA ARSLANTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEMLİHA COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Öğretmenleri, Empatik Eğilim, Duygusal Zekâ, Pre-School Teachers, Emphatetic Tendency, Emotional Intelligence
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, okul öncesi öğretmenlerinin empatik eğilim düzeyleri ile duygusal zekâları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı bu araştırmanın evrenini, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ilinde görev yapmakta olan, resmi anaokulu, ilkokul ve ortaokullarının okul öncesi öğretmenleri oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ili Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinin merkezinde resmi anaokulunda çalışan 113, ilkokulda çalışan 72 okul öncesi öğretmeninden ve ortaokulda çalışan 28 okul öncesi öğretmeninden olmak üzere toplam 213 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada, öğretmenlerin empatik eğilim düzeylerini incelemek için Dökmen (1998) tarafından geliştirilen 'Empatik Eğilim Ölçeği'nden ve öğretmenlerin duygusal zekâ düzeylerini incelemek için Göçet (2006) tarafından Türkçeye uyarlanmış olan 'Duygusal Zekâ Ölçeği'nden yararlanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin sosyo demografik özelliklerini belirlemek üzere araştırmacı tarafından geliştirilmiş 'Kişisel Bilgi Formu' kullanılmıştır. Okul öncesi öğretmenlerinin empatik eğilim düzeylerinin duygusal zekâ düzeyleri üzerindeki etkisini belirlemek için 'Basit Regresyon Analizi'nden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, okul öncesi öğretmenlerinin duygusal zekâ düzeyleri ile empatik eğilim düzeyleri arasında orta düzeyde ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca okul öncesi öğretmenlerinin duygusal zekâ düzeylerinin cinsiyete, mezun olunan okula göre anlamlı bir farklılık göstermediği, buna karşın hizmet yılına göre 20 yıl ve üstü görev yapmış olanlar ve medeni duruma göre evli olanların lehine anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan, öğretmenlerin empatik eğilim düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, hizmet yılı ve mezun olunan okula göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The overall objective of this study is to determine the relation between emphatetic tendency level and emotional intelligence for pre-school teachers. In this study,relational screening model is used and population is formed by offical preschool ,primary school and secondary school teachers working in Kahramanmaraş province during 2015-2016 education year. The sample of this study is formed by 213 pre-school teachers working at offical pre-school, primary school and secondary school during 2015-2016 education year in Onikişubat and Dulkadiroğlu. In this study,to examine the emphatetic tendency level of teachers,emphatetic tendency scale developed by Dökmen (1998) and to examine the emotional intelligence level of teachers,emotional intelligence scale adapted into Turkish by Göçet (2006) have been benefited.Also,to state socio-demographic features of students,personal information form developed by analyst,has been used. To determine the effect of emphatetic tendency levels on emotional intelligence level of pre-school teachers,Simple Regression Analsis has been used. Research results show that there is a medium relation level between the emotional intelligence and emphatetic tendency level of pre-school teachers.Also,it is confirmed that emotional intelligence level of pre-school teachers has not showed significant differences considering gender and state of graduation but,taking into account the service years and marital status,there is a significant differences on behalf of teachers working at least 20 years and married.On the other hand,it is determined that emphatetic tendency level of teachers has not showed important differences considering marital status,service years and state of graduation.