Arap dilinde ism-i işaret ve uygulamadaki yansımaları
Ism el-işaret in Arabic language and echos in pratices
- Tez No: 437042
- Danışmanlar: PROF. DR. GALİP YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İşaret İsmi, Bağlam, Müsnedün İleyh, Arap Dili, Belâgat, Ism Işarat, Context, Müsnedün İleyh, Arabic Language, Belaget
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu tez bir açıdan, kelimelerin sonlarındaki ve yapısındaki değişiklikleri inceleyen nahiv (gramer) ilmiyle, diğer bir açıdan ise muktezâ-yı hâle uygun söz söyleme olarak tanımlanan belâgatle ilgili işaret isimlerini (işaret isimlerini) ele almaktadır. Burada öncelikle yoğun bir kullanıma sahip işaret isimlerinin türleri, anlamları ve i'rabları incelenip, işaret isimlerinin yer aldığı birbirinden farklı 40 tane yapı (kalıp) örnek ve anlamlarıyla beraber ele alınmıştır. Bunun akabinde öncelikle bağlam ve türleri açıklanmış, sonrasında işaret isimlerinin farklı bağlamlar içerisinde nasıl farklı, hatta zaman zaman birbirine zıt anlamlara geldiği âyet, şiir ve nesirden örnekler verilip, bağlamları da izeh edilerek incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis in one respect deals with the science of grammar (nahiv) which studies varieties in the structure and at the end of words. It deals with demonstrative nouns related to rhetoric (belagat) defined as saying words in right time and place. The types and meanings of demonstrative nouns are firstly analyzed here. Forty different structures including demonstrative nouns are stutied giving instances with their meanings, as well. Explanation of context and the types of it is followed by the examination of various meanings and even antonyms of demonstrative nouns in different context by giving examples from petry and prose.