Gölge bankacılıktan regüler bankacılığa geçiş: Özel finans kurumları örneği
Transition of shadow banking to regular banking: Special finance houses
- Tez No: 437123
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SELÇUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Gölge bankacılık, Regüler bankacılık, Özel finans kurumları, Katılım bankaları, Mevduat bankaları, Karşılaştırmalı performans analizi, Shadow banking, Special finance houses, Participation banks, Traditional banks, Comperative performance analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Gölge bankacılık ile ilgili tartışmalar küresel finans krizi sonrası yoğunlaşmış ve finansal sistemin düzenlenmesi ile ilgili tartışmaların merkezine oturmuştur. Bu tez kapsamında gölge bankacılık kavramsal olarak tartışılmış ve Türkiye'de gölge bankacılıktan katılım bankası adı ile regüler bankacılığa geçiş yaparak finansal sistem içindeki önemini artıran özel finans kurumlarının regüler bankacılığa geçişi ekonometrik bir model yardımı ile ortaya konmuştur. Ayrıca geçiş sonrası dönemde geçiş öncesine göre seçilen performans kriterlerinin negatif etkilendiği elde edilen ampirik bulgular yanında trend eğilim grafikleri ile de gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Shadow banking became a trend topic of arguments for restructuring financial system after global financial crisis. Shadow banking conceptually argued in this thesis and transition of special finance houses of Turkey to participation bank as a more important actor of financial system is proved as a shadow banking experience by an emperical analysis. Moreover findings of econometric model showed that after transition selected performance criterias negatively effected. The findings about negative effect of transition is also supported by down trend tendencies.