Maddi gayri-maddi emek bağlamında Türkiye'de işçi sınıfının oluşumu: Bilişim sektörü örneği
Working class formation in Turkey within the context of material and immaterial labour:A case study of ict sector
- Tez No: 437258
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÖZUĞURLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Gayri-Maddi Emek, Kapitalist Üretim Tarzı, Bilişim ve İletişim Teknolojileri, Immaterial Labour, Capitalist Mode of Production, Information and Communication Technologies
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 515
Özet
Bu çalışma, gayri-maddi emek tartışması ekseninde BİT sektöründe gayri-maddi üretim süreçlerinde konumlanmış emekçilerin toplumsal mücadeleler alanında öncü bir rol üstlenebilme kapasitesini keşfetmeyi hedeflemektedir. Bunun için gayri-maddi emek kavramının niteliklerinin anlaşılması önemsenerek, ilgili yazın taranmıştır. İlgili yazının taranması ve çözümlemeler gayri-maddi emek tartışması ve kapitalist üretim tarzı merkeze alınarak gerçekleştirilmiştir. Kuramsal tartışmaları takiben dünya ve Türkiye'de BİT sektörünün kapitalist üretim tarzı açısından taşıdığı anlama odaklanılmıştır. Türkiye'deki BİT sektörü içinde gayri-maddi üretim süreçlerinde yer alan emekçilerle Ankara'da yürütülen görüşmelerin ekseninde, gayri-maddi emeğin, işçi sınıfı içindeki konumuna ve toplumsal mücadeleler alanında rol üstlenebilmesi için sınıfsal pozisyon alışının olanaklarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand to what extent the labourers who are located in the immaterial production processes of the ICT sector, can hold an emancipatory subject role in social struggles. To this end the related literature was reviewed to comprehend the concept of immaterial labour. The literature reviews and the analyses revolve around the concepts, immaterial labour and capitalist mode of production. Following the theoretical debates, the writer focused on the meaning of the ICT sector with respect to the capitalist mode of production both in the world and in Turkey. Within the scope of the present case study conducted with the labourers in the immaterial production processes of the ICT sector in Ankara, the location of immaterial labour and the class position's possibilities of holding an emancipatory subject role were the subjects of inquiry, as well.