Islahat hareketleri ve selefîlik
Reform movements and salafism
  1. Tez No: 437341
  2. Yazar: HAKAN ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ONAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Islahat, Selefiyye, Selefîlik, Selef, Selef-i Salihin, Ashâbü'l-Hadis, İbn Teymiyye, Afgânî, Abduh, Reşid Rıza, Reform, Salafiyya, Salafism, Salaf, Ashabu'l-Hadith, İbn Taymiyah, Afgâni, Abduh, Rashid Rida
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Selefîlik tam anlamıyla bir mezhep olamayacağı halde, birçok çalışmada bir mezhep gibi algılanarak sistematik kurucusunun İbn Teymiyye olduğu söylenmektedir. Halbuki“Halefiyyûn”kavramının zıddı olan“Selefiyye”teriminden farklı olarak“Selefî/Selefîlik”nitelemesinin, ilk defa modern dönem ıslahat hareketleri ile ortaya çıktığı görülmektedir. Bu bağlamda, tezimizde Selefîlik kavramının zemini araştırılarak ıslahat hareketleri ile ilişkisi ele alınmıştır. Selefîliğin bir mezhepten ziyade bir zihniyet olduğuna dikkat çekilmiş; İbn Teymiyye'yi sistematik kurucu şeklinde görmek yerine, ıslahatçıların ve Vehhâbi eğilimlerin ilham kaynağı olarak görmenin daha sağlıklı olacağına kanaat getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
However salafism, in strict sense, can not be considered as a religious sect (madhab), in many studies its perceived as a sect, withal being said that Ibn Taymiya is the sistematic founder. Nevertheless, apart from the term“salafiyyun”which is the antonym of“khalafiyyun”, it can be seen that the attribute“salafi”for the first time emerges with the modern epoch reformist movements. In this sense, our thesis studies the sole of the term“salafism”and dicusses its relation with reformist movements. Moreover, it seems to be a healthier conviction to consider salafism as a mindset/mentality rather than a sect, while conceding Ibn Taymiyah not as the sistematic founder, but a source of inspiration for reformist and wahabi movements.