7.sınıf sosyal bilgiler dersi, Osmanlı Devleti'nde ıslahat hareketleri ve seyyahların gözünden Osmanlı ünitesinin rol oynama tekniği ile işlenmesinin akademik başarıya ve tutuma etkisi
The effect of processing the unit reformation movements in the ottoman empire and the Ottoman through the eyes of travelers in the 7th grade social studies course using role playing technique on academic success and attitude
  1. Tez No: 964681
  2. Yazar: MUSA KAYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE GÜZEL MUMYAKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Rol oynama, Sosyal bilgiler öğretiminde rol oynama, Akademik baĢarı, Tutum, Social Studies, Role-playing, role-playing in Social Studies teaching, Academic achievement, Attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araĢtırmada, 7. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde“Osmanlı Devletinde Islahat Hareketleri ve Seyyahların Gözünden Osmanlı”ünitelerinin öğretiminde rol oynama tekniğinin etkisi incelenmiĢtir. AraĢtırmanın amacı, rol oynama tekniğinin öğrencilerin akademik baĢarıları ve derse yönelik tutumları üzerindeki etkisini belirlemektir. ÇalıĢmada ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıĢtır. Yozgat ili Saraykent ilçesindeki bir devlet ortaokulunda öğrenim gören 48 yedinci sınıf öğrencisi, deney (24) ve kontrol (24) gruplarına ayrılmıĢtır. Deney grubunda dersler Rol Oynama Temelli hazırlanan ders tasarımı ile iĢlenirken kontrol grubunda mevcut yöntemler kullanılmıĢ, uygulama 7 hafta sürmüĢtür. Veri toplama araçları olarak“Osmanlı Devletinde Islahat Hareketleri BaĢarı Testi”,“Seyyahların Gözünden Osmanlı BaĢarı Testi”ve“Sosyal Bilgiler Dersi Tutum Ölçeği”kullanılmıĢtır. Analizlerde Tanımlayıcı Ġstatistikler, Wilcoxon ĠĢaretli Sıralar Testi ve Mann Whitney-U Testleri uygulanmıĢtır. Bulgular, deney grubu lehine anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiĢtir (p<0,05). Sonuç olarak, Rol Oynama Temelli hazırlanan ders tasarımının öğrencilerin akademik baĢarılarını, bilgi düzeylerini ve Sosyal Bilgiler dersine yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilediği belirlenmiĢtir. 2025, xii + 71 sayfa
Özet (Çeviri)
This study investigated the effectiveness of the role-playing technique in teaching the units“Reform Movements in the Ottoman Empire”and“The Ottoman Empire through the Eyes of Travelers”in 7th grade Social Studies. The purpose was to determine the impact of roleplaying on students' academic achievement and their attitudes toward the course. A quasiexperimental design with pre-test–post-test control groups was adopted. The sample consisted of 48 seventh-grade students enrolled in a public middle school in Saraykent, Yozgat, who were assigned to an experimental group (n=24) and a control group (n=24). While the experimental group was instructed using a Role-Playing-Based lesson design, the control group was taught through conventional methods. The intervention lasted for seven weeks. Data were collected through the Reform Movements in the Ottoman Empire Achievement Test, the Travelers' Views on the Ottoman Empire Achievement Test, and the Social Studies Attitude Scale. Data analysis employed Descriptive Statistics, the Wilcoxon Signed Rank Test, and the Mann-Whitney U Test. The findings revealed statistically significant differences favoring the experimental group (p<0.05). In conclusion, the Role-Playing-Based lesson design positively influenced students' academic achievement, knowledge acquisition, and attitudes toward Social Studies. 2025, xii + 71 Pages