'İstisna Hali' kavramı ışığında siyasal olana bakış
Overview of political in the light of the concept ot 'State of Exception
  1. Tez No: 437355
  2. Yazar: HANDE DÖNMEZ GÜLENOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR ECEVİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: State of exception, Sovereignty, Law, Biopower, Life
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tez, egemenlik nosyonu ile istisna kavramı arasınaki kökensel bağlantı dolayımında yaşam ve iktidar arasındaki ilişki üzerinedir. Tez, yaşam ile egemen iktidar arasındaki ilişkiyi bağlantılı iki ayrı hat üzerinden ele almayı önermektedir: İstisna hali kavramının egemenliğe olan kökensel içkinliğini göstermek adına Orta Çağ'dan günümüze kadar iktidarın ilkesi auctoritas ve kullanımı olan potestas arasındaki mesafeyi takip eden hat ile egemen iktidarın görünen son biçimi olan biyo-iktidarın istisna kavramı ile kurduğu bağ çerçevesinden hayatı şekillendirme kapasitesini takip eden hat. Tezin ilk bölümünde egemenliğin gelişimi tarihsel bir çizgide ele alınacak, bu çizgi boyunca auctoritas ile potestasın arasındaki mesafenin, iktidarın kullanımı lehine daraldığı gösterilerek; bu olgunun son halesinin istisna hali olduğu gösterilecektir. Tezin ikinci bölümünde, istisna haline karar verme kapasitesi üzerinden egemenliği tanımlayan Carl Schmitt'in siyasal düşüncesi merkeze alınacaktır. Schmitt ve Benjamin'in istisna hali üzerindeki birbirine eklemlenen düşünceleri üzerinde durulacaktır. Son bölümde ise, öncelikle Michel Foucault'un biyosiyaset kavramsallaştırması çerçevesinde yaşam ile iktidarın iç içe geçmesine dair bir okuma imkanı sunulacaktır. Devamında ise, Giorgio Agamben'in biyosiyaset ile yasa(k) ve istisna üzerinden kurduğu ilişki üzerinden egemenliğin günümüzdeki görünümüne sair bir soruşturma yapılacaktır. Anahtar Kelimler: Ġstisna, Egemenlik, Yasa, Biyoiktidar, YaĢam
Özet (Çeviri)
This thesis is about the relationship between life and power which will be discussed in the framework of original connection between the notion of sovereignty and the state of exception. I suggest to follow two connected lines for analysing the relationship between sovereign power and life. First one focuses on the original connection between the state of exception and sovereignty through the relationship between auctoritas and potestas, which is evolved for the benefit of latter one, from the Middle ages to present. Second one investigates, connection between biopolitics, which is current presence of sovereign power, and the concept of exception to show that biopower's capacity to produce and formalize the life through reproduction of exception. The first part of thesis focuses on historical evolution of concept of sovereignty. The aim of this part is indicating that the state of exception has always been a immanence feature of sovereign power as a self-production method of states, princes and kings. Second part of thesis allocated to Carl Schmitt's political thoughts, specifically his sovereignty definition which is“sovereign is he who decides on the exception”. Schmitt's conception of state of exception will be disscussed with Walter Benjamin's“real state of emergency”. The last part of thesis is directly focuses on politicitization of life. Firstly, Michel Foucault's famous concept of biopower will be approached. After that, there will be an investigation about recent presence of sovereignty through formulation of Giorgio Agamben which connects exception,“original”ban and biopolitics.