Kitap tasarımında edebi eserler için tipografik anlatım biçimleri ve Franz Kafka'nın 'Dönüşüm' adlı kitabının tipografik yorumu
Typographical ways of expression for literary works and a typographical application of 'Metamorphosis' by Franz Kafka
- Tez No: 437392
- Danışmanlar: PROF. DR. ENİS TİMUÇİN TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kitap tasarımı, tipografi, tipografik tasarım, Franz Kafka, Dönüşüm
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
19. yüzyılın, toplumları ve ekonomiyi bir daha eskisi gibi olmayacak şekilde değiştirmesi ve dönüştürmesi, sanat ve tasarım da dahil olmak üzere bir çok alanı etkiledi. Tarihi oldukça eski olan kitap, bu değişimden uzak kalmadı. Baskıya ilişkin olanakların gelişerek artması, kitabın işlevinin ya da işlevsizliğinin sanatçılar tarafından sorgulanmasına ve Gutenberg'den beri oluşmuş“kitap”algısının değişmesine yol açtı. Bu çalışmada, kitabın tarihsel süreç içerisinde nasıl bir evrim geçirdiğine dair kronolojik bir girişten sonra, günümüz kitabının ne olduğuna ve geleceğin kitabının nasıl olacağına ya da nasıl olmayacağına dair fikirler üzerinde durulacaktır. Ayrıca Fütürist Manifesto ve Rus Konstrüktivizmi ile farklı bir boyutta ele alınmaya başlanan tipografinin, kitabın biçimine ve içeriğine olan etkisinden bahsedilecektir. Çalışmanın sonunda Franz Kafka'nın Dönüşüm adlı uzun öyküsü ile ilgili kısa bir bilgilendirmenin ardından bu kitap için yapılmış kitap kapakları değerlendirilecek, daha sonra yapılan uygulama çalışmalarından örnekler verilecektir.
Özet (Çeviri)
The 19th century, changed communities and the economy's not going to be the same way again, influenced a wide range of areas including art and design. Book that have a long history can not stay away from this change. Printing facilities developed and function or dysfunction of the book have been questioned by the artists, it led to change that formed since Gutenberg book perception. I will focus on after a chronological entry that examine how was the evolution of the book in the historical process, what is today's book and what will be or not will be future's book. In addition, will be mentioned the effect of typography that started to be addressed in a different dimension with Futurist Manifesto and Russian Constructivism, on form and content of the book. At the end of the study, I will evaluate Metamorphosis's book covers, after a brief information about long story written by Franz Kafka. Then will be given examples of application from the book design.