Milli Mücadele Dönemi'nde Akşehir
  1. Tez No: 437391
  2. Yazar: FARUK GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM AKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: AkĢehir, Batı Cephesi, Büyük Taarruz, Milli Mücadele, AkĢehir, Western Front, Great Offensive, National Struggle
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Mondros Ateşkes Antlaşmasının imzalanmasının ardından Anadolu, İtilaf Devletleri tarafından işgal edildi. Bu işgallere karşı İstanbul Hükümeti ve Padişah tepkisiz kalınca Anadolu halkı memleketi düşman işgalinden kurtarmak için çareler aradı. Bu dönemde Anadolu'ya geçen Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları, Anadolu halkını işgalcilere karşı birleştirerek güçlü bir etki oluşturdu. Yaşanan bu süreç, Akşehir'de de hissedildi. Milli Mücadele'nin henüz başlarında tepkisiz kalınsa da ilerleyen süreç içerisinde Akşehirliler, Milli Mücadelenin önemli simgeleri haline geldi. Bu dönemde Akşehirli azınlıklar da İşgalci güçlerle birlikte hareket etmişlerse de; bunların da etkinliği, Müslim- Gayri Müslim halkın tepkisi ve Ankara'nın kararlı tutumuyla engellendi. Büyük Taarruz heyecanının yaşandığı dönemde Akşehir, Batı Cephesi Karargâhı oldu ve Akşehir, Türk Milletinin kaderinin çizildiği önemli bir merkez haline geldi. Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarına yardımcı olarak daha verimli işlerin ortaya çıkmasına ortak olmuşlardır. Milli Mücadele'nin bu önemli safhasında hem canları, hem de mallarıyla düşmanın yurttan atılması noktasında önemli hizmetler yapmışlardır.
Özet (Çeviri)
Anatolia was occupied by Allied Powers after the signing of the Armistice Agreement. Peoples of Anatolia searched for remedies to rescue the homeland from the enemy invasion, because İstanbul Government and sultan were unresponsive to the invasions. In this period, Mustafa Kemal Pasha and his friends in arms who arrived at Anatolia created a big effect by gathering the peoples of Anatolia against to the invaders. This experienced process was also felt in Akşehir. In the earlier of National Struggle, even if the people of Akşehir were unresponsive, they became the important symbol of National Struggle in the continuing process. In this period, even if the minority peoples from Akşehir moved with the occupying powers, the efficacy of them was prevented by the efforts of people who are from their religion and people who are Muslim. In the period that there is excitement of Great Offensive, Akşehir became headquarter of the Western Front and Akşehir was an important center where the fate of Turkish nation was written. These people were helper to come up more efficient works by helping Mustafa Kemal and his friends. In this important period of National Struggle, they made important services with their life and their assets in the point that the enemy's taken from the homeland.