Türkiye'de sosyal sigortalar sisteminde kadının yeri
Women's status in the social secuirty system in Turkey
  1. Tez No: 437400
  2. Yazar: ELİF BİLİS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SANİYE DEDEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Refah Devleti, Sosyal Güvenlik, Kadın, Toplumsal Cinsiyet, Sosyal Sigortalar Sistemi, Welfare State, Social Secuity, Women, Gender, Social Secuirty System
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Sosyal güvenlik insanları karşılaştıkları ekonomik ve sosyal risklere karşı korumayı amaçlayan politikalar sistemidir. İnsanlar işsizlik ölüm yaşlılık hastalık kaza gibi birçok riske karşı korunma ve kendini güvende hissetme ihtiyacı duymaktadır ve bu ihtiyaç devlet tarafından karşılanmaktadır. Türkiye'de sosyal güvenlik sisteminde primli sistemde yer alan sosyal sigortalardan yararlanabilmek için çalışıyor olmak ve prim ödemek gerekmektedir. Kadınların kendi çalışmaları üzerinden sosyal sigortalar sistemine dâhil olmaları zor görünmekte çünkü işgücüne katılma oranlarının düşük olduğu bilinmektedir. Kadınlar ataerkil yapı ve cinsiyetçi yaklaşımlar nedeniyle işgücü piyasanda yeterince var olamamaktadırlar. Bu durum sonucu sosyal sigortalar sisteminde de kendi çalışmalarından dolayı var olamayan kadınlar bağımlı statüde sisteme girebilmekte eşe ve ya babaya bağlı olmaktadırlar. Bu araştırma kadınların refah devleti ve sosyal sigortalar sitemindeki yerlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social security is a line of policies aiming to protect people from economic and social risks. People need production against risks such as death, old age, accidents and have the need of feeling secture and the state is obliged to provide these needs. It is required in Turkey to pay primiums in order to have access to social secuirty and requires to be an employed person. Since women's employment rates are so low their status in the social security system is determined by this fact. Due to the patriachal system and gender-biases women cannot be enough represented in the labour market. The result is that women are the part of the social security system as dependent person through their fathers and husbands. This thessis is a focus on the women's status in the welfare and social security system in Turkey.