Hemşirelerin iş doyumu ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkide algılanan örgütsel stresin aracılık rolü: Muğla il merkezinde bir araştırma
Mediating role of perceived organizational stress on relationship between nurses job satisfaction and organizational commitment: A survey in Mugla
- Tez No: 437399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER TASLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, İşletme, Nursing, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Örgütsel Bağlılık, Algılanan Örgütsel Stres, Job satisfaction, organizational commitment, perceived organizational stress
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Araştırma hemşirelerin iş doyumu ve örgütsel bağlılık düzeylerinin belirlenmesi, birbirleri ile ilişkileri ve algılanan örgütsel stresin bu ilişki üzerinde aracılık rolünün olup olmadığını belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırmanın evrenini Muğla il merkezindeki hastanelerde görev yapan toplam 497 hemşire oluşturmaktadır. Tamsayım örnekleme yönteminin kullanıldığı bu araştırmada örnek kümeyi 277 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın verileri sosyo-demografik veri formu, örgütsel stres ölçeği, iş doyumu ölçeği, örgütsel bağlılık ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veri seti SPSS 20.0 programı kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Sosyo-demografik özellikler belirlenerek söz konusu kontrol değişkenlerinin frekans dağılımları tespit edilmiştir. Çalışmada bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi ve aracı değişkenin bu ilişkideki rolünü belirleme açısından korelasyon ve hiyerarşik regresyon modelleri analizi uygulanmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin algılanan örgütsel stres düzeyinin yüksek, iş doyumu düzeyinin orta ve örgütsel bağlılık boyutlarının orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Bağımlı değişken olarak analizlere katılan örgütsel bağlılık boyutları ile bağımsız değişkenler ve kontrol değişkenleri arasında güçlü bir korelasyon gözlenmiştir. Sonuç olarak iş doyumu ve algılanan örgütsel stresin çalışanların normatif bağlılıkları üzerindeki birlikte etkisi anlamlı bulunmamıştır. Buna karşın iş doyumu ve duygusal bağlılık ilişkisinde algılanan örgütsel stresin aracılık rolünün olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the level of job satisfaction and organizational commitment of nurse, relationship between job satisfaction and organizational commitment, and whether perceived organizational stress plays a mediator role on this relationship. The population of the study includes 497 nurses working in hospitals located in the downtown of Mugla- a province of Turkey. The sample of the study utilized saturation sampling method constitutes 277 nurses. The data was gathered by using socio-demographic data form, and scales for organizational stress, job satisfaction, and organizational commitment. The data set was analyzed via a statistic package program named as SPSS 20.0. The frequency distributions of the related control variables were indicated by identifying the characteristic of socio-demographic. In this study correlation and hierarchical regression methods were employed to explore the relationship between dependent and independent variables, and the role of the mediator variable on this relationship. The findings of the study demonstrated that perceived organizational stress of nurses participating the survey is high, and the level of job satisfaction and the components of organizational commitment are medium. Strong relationship was observed among control variables, independent variables, and the components of organizational commitments analyzed as dependent variables. Consequently, the results highlighted that the influence of job satisfaction and perceived organizational stress on normative commitment is not significant. However, perceived organizational stress has a mediator role on the relationship between job satisfaction and affective commitment.