Akciğer kontüzyonu oluşturulan ratlarda deksametazon ve l-name'in akut akciğer hasarı üzerine olan etkileri
The effects of dexamethasone and l-name on acute lung injury in rats with lung contusi̇on
  1. Tez No: 437621
  2. Yazar: AHMET KOZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kontüzyon, CC-16, Deksametazon, iNOS, L-NAME, YKL-40, CC-16, Dexamethasone, iNOS, L-NAME, Lung Contusion, YKL-40
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Akciğer kontüzyonlu hastalarda yapılmakta olan tedavilere katkıda bulunmak amacıyla pulmoner kontüzyon sonrası oluşan akciğer doku hasarını azaltmak için potansiyel anti-enflamatuvar ajan olan dexametazon ile bir NOS inhibitörü olan L-NAME'nin tedavide etki düzeyi araştırılacak. Aynı zamanda CC-16 ve YKL-40'ın akciğer kontüzyonunda diagnostik ve prognostik bir parametre olarak yeri değerlendirilecektir. Materyal ve Metot: Araştırma kapsamında 8 farklı deneysel rat grubu oluşturuldu. Her biri 10 adet 250-300 gr olan Sprague-Dawley cinsi ratlara Raghavendran'ın tanımladığı akciğer kontüzyon modeli uygulandı. Kontüzyon sonrası verilen tedaviye bağlı serumda; YKL-40, TNF-α ve IL-10 düzeylerinin tayini ELISA yöntemi ile akciğer dokusunda; iNOS ve CC16 analizi ise immünohistokimyasal olarak gerçekleştirildi. Bulgular: Deksametazon ve L-NAME uygulaması, kontüzyon gruplarında iNOS seviyesini azaltmaktadır. DXM, sham gruplarında YKL-40 ve IL-10 sentezini artırırken, kontüzyon oluşturulan gruplarda daha çok artırdığı tespit edildi. L-NAME, akciğer kontüzyonunda IL-10 artışı yapmaktadır. Sonuç: Steroidlerin akciğer dokusunda, YKL-40 ve IL-10 ve CC-16 sentezini artırmasının akciğer kontüzyonunda pnömöni, ALI/ARDS ve sepsis oluşmasının önlenmesi bakımından değerlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Potential anti-inflammatory agent dexamethasone with the NOS inhibitor L-NAME treatment effect level was investigated because contribute to the treatment which is performed in patients with pulmonary contusion. CC-16 ve YKL-40 were evaluated as diagnostic ve prognostic parameters in the lung contusions. Material and Method: 8 different experimental rat groups each 10 number were formed for research. Contusion model that Raghavendran the defined was created to sprague-dawley rats that each 250-300 gr weight. YKL-40, TNF-α ve IL-10 levels by ELISA assay in serum; NOS and CC16 analysis was performed by immunohistochemistry in tissue. Results: The level of iNOS is reduced by dexamethasone and L-NAME in contusion groups. Synthesis of YKL-40 and IL-10 are increased by Dexamethasone in lung contusion groups more than sham groups. IL-10 is increased by L-NAME in lung contusion. Conclusion: YKL-40 and IL-10 and CC-16 synthesis are increased by steroids in the lung tissue. Thus it can prevent development of pnomoni, ALI/ARDS and sepsis after lung contusion.