Türkiye ve Portekiz'de Spor Eğitimi alan üniversite öğrencilerinin marka tercihlerini etkileyen faktörlerin karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi
A comparative analysis of the factors that influence the brand preferences of University students studying sports in Turkey and portuguese
  1. Tez No: 437622
  2. Yazar: ALPEREN ERKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YALÇIN TAŞMEKTEPLİGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, spor, tercih, Brand, preference, sport
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Türkiye ve Portekiz'de spor eğitimi alan öğrencilerin spor ürünleri marka tercihinde etkili olan unsurları ortaya çıkarmak ve sonuçları karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya Türkiye ve Portekiz'de, Spor Fakültelerinde öğrenim gören 266 kişi katılmıştır. Öğrencilerin marka tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlemek için Tozoğlu (2009) tarafından geliştirilen spor ürünlerinde marka tercihi ile ilgili ölçek kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS 15.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Türkiye ve Portekiz'de spor eğitimi alan öğrenciler arasında anlamlı bir farklılığın bulunup bulunmadığının belirlenmesi amacıyla bağımsız iki örneklem t testi (Student t-test) kullanıldı. Öğrencilerin marka tercih nedenlerinin eğitim gördükleri okullara göre değişip değişmediğini tespit etmek amacıyla Ki Kare analizleri yapıldı. Bulgular: Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Fakültesi ve Instituto Politecnico da Guarda (IPG) Spor Fakültesi öğrencilerinin, spor ürünlerinde marka tercihini etkileyen unsurlar açısından aralarında farlılık gözlenmiştir. OMÜ öğrencilerinin IPG öğrencilerine göre markayı tercih etmelerinde; kalite garantisi sunması, statü göstergesi olması ve güven vermesi gibi sebeplerin büyük rol oynadığı belirlenmiştir. Ayrıca hem OMÜ hem de IPG öğrencilerinin markalı ürün alırken fiyata dikkat ettikleri tespit edilmiştir. Sonuç: Türk öğrencilerin Portekizli öğrencilere göre markaya daha bağımlı oldukları belirlenmiştir. Türk öğrencilerin markaya ve modaya olan düşkünlüğü süreç içerisinde eğitim ile törpülenerek daha çok ürünlerin fonksiyonelliği yönünde bir kültür oluşturulmalıdır. Ayrıca, işletmeler kültürel farklılıktan dolayı, marka konumlandırma çalışmalarında pazarın beklenti ve ihtiyaçlarını belirlemelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to find out and compare the factors effective in brand preferences of the students of Ondokuz Mayıs University Yaşar Doğu Faculty of Sport Sciences in Turkey and Instituto Politecnico da Guarda Faculty of Sports in Portuguese in terms of sports products. Material and Method: 266 students attending sports faculties in Turkey and Portugal participated in this study. A questionnaire about the sports products preferences developed by Tozoğlu (2009) was used in order to find out the brand preferences of students. Statistical analysis of the data obtained from the study was made by using SPSS 15.0 package program. Student t-test was used to determine whether there is a significant difference between sport faculty students in Portugal and in Turkey. Chi square analysis was used to find out whether the students' reasons for preferring a brand differed in terms of the schools they were attending. Results: Differences were found between the factors that affected the brand preferences of the students of Ondokuz Mayıs University (OMU) Yaşar Doğu Faculty of Sport Sciences and Instituto Politecnico da Guarda (IPG) Faculty of Sports in sports products. It was found that when compared with the students of IPG, students of OMU preferred brands since they provided quality guarantee, they were indicators of status and they gave a sense of security. It was found that students of OMU and IPG paid attention to the price while buying a brand product. Conclusion: Turkish students were found to be more dependent on brands when compared with Portuguese students. Abrasively in the education of Turkish students indulging in the process of brand and fashion must create a culture in terms of functionality of more products. Additionally, businesses should find out the expectations and needs of the market in brand positioning because of the reasons that may arise due to cultural differences.