Türkiye'deki güreş antrenörlerinin sporcularına karşı davranış tarzlarının analizi
The analysis of wrestling coaches' behaviour towards thei̇r athletes in Turkey
- Tez No: 437623
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYDİ AHMET AĞAOĞLU, DOÇ. DR. MEHMET TÜRKMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antrenör, Davranış, Güreş, Sporcu, Athlete, Behaviour, Coach, Wrestling
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmada Türkiye'de güreş antrenörlüğü yapan bireylerin sporcularına karşı davranış tarzları incelenmesi ve çeşitli değişkenler arasındaki farkların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmanın evreni 2014/2015 sezonunda Türkiye'de yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası müsabakalarda yarışmış olan lisanslı faal güreşçilerden oluşturmaktadır. Örneklemini ise basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen (n= 1084) güreşçilerden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplam aracı olarak sporcu ve antrenör demografik bilgilerini ile birlikte Mallet ve Cote'un geliştirmiş olduğu 47 sorudan oluşan“Spor için Antrenör Davranış Ölçeği (Coaching Behaviour Scale for Sport- CBS-S)”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS 16,0 paket programında yapılmış, tanımlayıcı istatistikler, bağımsız t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi uygulanmıştır. Bulgular: Değerlendirmeler sonucunda yaşları ve sportif tecrübeleri daha yüksek olan sporcuların, antrenör davranışlarını yetersiz ve olumsuz karşıladıkları belirlendi. Diğer taraftan orta yaşlı, milli takım tecrübesi olan antrenörlerin davranışları sporcular tarafından olumlu karşılanmıştır. Sonuç: Yapılan bu araştırma sonucunda sporcular tarafından güreş antrenörlerinin antrenman ve müsabakanın temel etmenleri ve olumlu antrenör davranışı açısından genel olarak yetersiz oldukları belirlendi. Antrenörlerin sporcular üzerinde etkin olabilmesi için bilgi ve becerilerini sürekli yenilemeleri gerekmektedir. Bununla birlikte antrenman ve müsabakalarda sporcularının motivasyonları için gerekli olan ihtiyaçlarını iyi bilmelidirler.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the behaviors of individuals who is coaching wrestling in Turkey towards their athletes and to identify the differences between the various variables. Material and Method: The research population is active licensed wrestler who have competed local, regional, national, and in international competitions in 2014/2015 season in Turkey. The sample consists of randomly selected (n=1084) wrestlers. As well as demographic data of the wrestlers and their coaches, Coaching Behaviour Scale for Sports (CBS-S) which consists of 47 questions developed by Mallet and Code were used to collect the data. Statistical analysis of the data was done using SPSS 16.0 packet program and descriptive statistics, independent t-test and one-way ANOVA test were applied. Results: In the result of this evaluations determined that the higher ages and sporting experiences athletes evaluated negatively their coaches' behaviours. On the other hand middle-aged coaches working in national team were evaluated positively by their athletes. Conclusion: The results of this research wrestling coaches are generally inadequate in terms of the factories of fundamental effect training and competition and negatively coaching behaviours. The coaching knowledge and skills must be constantly improved by coaches to be effective on their athletes. However they must know requirements which are necessary for the motivation of athletes in training and competitions.