Sağlık kurumu çalışanlarının örgütsel adalet algılarının örgütsel sinizm tutumlarına etkisi
Effect of organizational justice perception of employees to their organizational cynism attitude in health institutions
- Tez No: 437624
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF DİKMETAŞ YARDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, örgütsel sinizm, sağlık kurumu, sağlık kurumu çalışanları, Employees of health institutions, health institutions, organizational cynism, organizational justice. Penbegül KÖROĞLU, Master Thesis Ondokuz Mayıs University-Samsun, May-2015
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada sağlık kurumlarında çalışan personelin örgütsel adalet algılarının örgütsel sinizm tutumlarına etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Materyal- Metot: Çalışmada örgütsel adalet ve örgütsel sinizm anketleri kullanılmıştır. Anket, Samsun Fiziksel Tıp Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi ile Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi'nde Aralık 2014 ve Mart 2015 ayları arasında uygulanmıştır. OMÜ Klinik Araştırmalar Etik Kurulu raporu ve gerekli izinler alınmıştır. Çalışmada örneklem seçilmemiş tüm evrene ulaşılmak istenmiştir. Çalışmanın geçerliliği ve güvenilirlik analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmaya %80,28 (n=281) hastane çalışanı katılmıştır. Çalışanlar cinsiyet değişkeni açısından incelendiğinde; çalışanların %72,2'si kadın ve %27,8'i erkek; %22,4'ü bekar ve %77,6'sı evli; %30,6'sı lise ve altı, %35,9' u ön lisans, %33,5'i lisans ve lisansüstü mezunu; çalışanların % 41,6'sı hemşire, % 30,2'si diğer sağlık personeli, % 28,1'i idari personel; %48'i 13 yıl ve altı, %52'si 14 yıl ve üstü olarak çalışmakta; % 64,8'i kadrolu, % 35,2'si firma elemanı; % 53'ü (n=149) 9 yıl ve altı, % 47,0'ı 10 yıl ve üstü çalışmakta; % 73,3'ü gündüz, % 26,7'si vardiyalı olarak çalışmakta, örgütsel adalet alt boyutlarına ilişkin katılımı, dağıtımsal adalet 2,97± 0,97, prosedürel adalet 3,03± 0,87, etkileşimsel adalet 3,13± 0,85'dir. Örgütsel sinizm alt boyutlarına ilişkin katılımı, davranışsal boyut 2,66± 0,90, bilişsel boyut 2,49± 1,04, duyuşsal boyut 2,64±1,00'dır. Sonuç: Çalışanlar örgütsel adalet alt boyutlarından en fazla etkileşimsel adalet, en az dağıtımsal adalet, örgütsel sinizm alt boyutlarından en fazla davranışsal, en az bilişsel boyutuna katılmaktadır. Sağlık kurumu çalışanlarının örgütsel adalet algıları, örgütsel sinizm tutumlarını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to detect the effect of organizational justice perception of employees to their organizational cynism attitude in health institutions. Material and Method: Surveys of organizational justice and organizational cynism were used in the study in Samsun Physical Medicine and Rehabilitation Hospital and Samsun Thoracic Diseases and Thoracic Surgery Hospital between December 2014 and March 2015. OMU Clinical Investigation Research Ethics Committee approval and other necessary approvals were obtained. A sample wasn't chosen in the study. Validity and reliability of the study were analyzed. Results: %80.28 (n=281) employees of the hospital took part in the study. %72.2 of the employees are female and %27.8 are male; %22.4 are single and %77.6 are married; %30.6 are graduates of high school and below, %35.9 are of associate degree, %33.5 have undergraduate and postgraduate degree; %41.6 of the employees are nurses, %30.2 are other healthcare personnel and %28.1 are administrative personnel; %48 have been working for 13 years and less and %52 for 14 years and more; %64.8 are staffed , %35.2 are employee of the company; %53 have been working for 9 years and less and %47.0 for 10 years and over; %73.3 work in the daytime, %26.7 work in shift. Participation of subdimension of organizational justice, allocative justice is 2.97±0.97, procedural justice is 3.03±0.87 transactional justice is 3.13±0.85. Participation of organizational cynism subdimensions, behavioural dimension is 2.66±0.90, cognitive dimension is 2.49±1.04, affective dimension is 2.64±1.00. Conclusion: From the subdimensions of organizational justice employees agree mostly with transactional justice and least with allocative justice. From subdimensions of organizational cynism mostly agree with behavioural and least with cognitive dimension. Perception of organizational justice of employees affect their attitudes of organizational cynism in health institutions.