Mekanik titreşim ve düşük enerji seviyeli lazer uygulamalarının ortodontik ağrı üzerine etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the effects of mechanical vibration and low level laser therapy on the orthodontic pain
- Tez No: 437629
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER TÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Düşük enerji seviyeli lazer terapisi, Mekanik titreşim, Ortodontik ağrı, Low level laser therapy, Mechanical vibration, Orthodontic pain
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, mekanik titreşim ve düşük enerji seviyeli lazer terapisi (DESLT) uygulamalarının ortodontik ağrı üzerine etkilerinin incelenmesidir. Materyal ve Metod: Üst çenesinde 3-6 mm çapraşıklık olan, herhangi bir tıbbi problemi bulunmayan ve daha önce ortodontik tedavi geçirmemiş 60 birey çalışmaya alındı. Gruplardaki kadın-erkek sayısı eşit olacak şekilde, bu 60 birey rastgele üç gruba ayrıldı. Her hastaya aynı tedavi prosedürü uygulanacak şekilde, bireylerin üst çenelerinde sabit ortodontik tedaviye başlandı. Birinci grupta (yaş ortalaması: 13,98±2,68) ark teli uygulamasını takiben, 24 ve 48 saat sonra olmak üzere mekanik titreşim uygulandı. İkinci grupta (yaş ortalaması: 14,86±2,06) ise ark teli uyuglamasını takiben düşük enerji seviyeli lazer terapisi yapıldı. Üçüncü grup (yaş ortalaması:14,41±1,78) ise kontrol grubu olarak değerlendirildi. Bireylerin ağrı değerleri Görsel Analog Skala (VAS) ile ölçüldü. Bulgular: Elde edilen sonuçlara göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (P˃0,05). Ancak ortalama VAS değerleri mekanik titreşim grubunda, ölçüm yapılan tüm zamanlarda daha düşük çıkmıştır. Sonuç: İstatistiksel olarak önemli fark olmamasına rağmen mekanik titreşim uygulaması ölçüm yapılan tüm zamanlarda daha düşük VAS değerleri gösterdi. Daha belirleyici sonuçlar için ilave çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of mechanical vibration and low level laser therapy (LLLT) on the orthodontic pain. Material and Method: Sixty subjects with 3-6 mm upper arch crowding, no medical history and no previous orthodontic treatment were included into this study. These subjects were randomly divided into three groups with equal gender distribution. For each subject the same orthodontic treatment procedure was implemented in the upper jaw. In the first group (mean age: 13.98±2.68) mechanical vibration was performed following the insertion of the initial arch wire, after 24 and 48hours. In the second group (mean age: 14.86±2.06) low level laser therapy was applied only once following the insertion of the initial arch wire. The third group (mean age: 14.41±1.78) served as the control group. Pain scores of patients were measured with the Visual Analogue Scale (VAS). Results: According to the results, there was no statistically significant difference among the groups (P˃0.05). Nevertheless, the mean VAS scores for the mechanical vibration group were lower when compared to the control and low level laser therapy groups at all measured time points. Conclusion: Although no statistically significant difference was obtained, the mechanical vibration group demonstrated lower VAS scores for all measured time points. Additional clinical trials are recommended for more definitive conclusions.