Farklı yöntemlerle üretilmiş döner sistem niti eğelerin döngüsel yorgunluğa bağlı kırılma dirençlerinin incelenmesi
Evaluation of cylic fatigue resistance of different rotary niti files produced BY different manufactured methods
- Tez No: 437630
- Danışmanlar: DOÇ. UĞUR İNAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Döngüsel yorgunluk, Dinamik test modeli, Kurvatür yarıçapı, NiTi eğeler, Cyclic Fatigue, Dynamic test model, Radius of curvature, NiTi Files
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Çalışmamızda, klinik koşulları taklit edecek nitelikte ve özel olarak tasarlanmış dinamik bir model üzerinde 5 farklı üretim şekline sahip döner NiTi eğelerinin döngüsel yorgunluğa karşı dayanıklılıklarının karşılaştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, her bir döner sistem NiTi eğeden 30 adet olmak üzere toplam 150 adet eğe kullanıldı. Bu 30 adet eğe ise, kanal kurvatür açısı 600 ve yarıçapı 2 mm, 5 mm ve 8 mm olan üç ayrı yapay kanalda kullanılmak üzere 3 alt gruba ayrıldı (n=10). Döngüsel yorgunluk deney düzeneğine sabitlenen aletlere, klinik kullanımı taklit etmek amacıyla 3 mm/sn hızla ileri-geri hareketler yaptırıldı. Tüm eğeler, yapay kanallarda kırılıncaya kadar devamlı rotasyon hareketi ile döndürüldü. Her bir eğe için kırılıncaya kadarki tur sayısı eğenin dönme hızı ve kırıldığındaki süre ile çarpılarak hesaplandı. Elde edilen verilere Kolmogorov-Smirnov testi uygulandı ve verilerin normal dağılım gösterdiği gözlendi. Daha sonra verilere tek ve çift yönlü varyans analizi ve Tamhane çoklu karşılaştırma testleri uygulandı. Bulgular: Bu çalışmanın sonucuna göre CM üretimli Typhoon eğe sistemi, her üç kanalda da diğer eğe sistemlerine göre anlamlı derecede daha dayanıklı bulunmuştur. RaCe eğe grubu zor (r=2 mm) kanalda döngüsel yorgunluğa karşı en az dayanıklı eğe grubu olarak bulunmuştur. Kırık yüzeyler tarama elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiş ve kırılmanın döngüsel yorgunluğa bağlı oluştuğu teyit edilmiştir. Sonuç: Üretim şekilleri, NiTi eğelerinin döngüsel yorgunluklara karşı dayanıklılıklarını etkileyen önemli faktörlerden biri olarak gözlenmiştir. Ayrıca, yapay kanalların yarıçapının da kırılma direnci üzerine etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the cylic fatigue resistance of rotary NiTi files, produced with 5 different manufacturing methods on specially designed dynamic model which simulated clinical conditions. Material and Method: In this study, total of 150 files, consisting of 30 files for each rotary NiTi file system were used. The 30 files of each group were divided into 3 subgroups to be used in artificial canals with an angle of curvature 600 and radii of curvature of 2 mm, 5 mm, 8 mm (n:10). The files are fixed on a cyclic fatigue testing device and moved back and forth with a speed of 3 mm/sec to simulate the clinical conditions. All files were rotated in the artificial canals until fracture occurred. The number of cycles to fracture was calculated by multiplying time to fracture and rotational speed. Kolmogorov-Smirnov test showed that the data were normally distributed and then one and two way analysis of variance and Tamhane multiple comparison tests applied. Results: According to the results of this study, CM wire Typhoon system was significantly more resistant to cyclic fatigue compared to the other file systems. In all three artificial canals, RaCe group was the least resistant file system to cyclic fatigue in difficult (r=2 mm) canal. The fracture surfaces were analyzed with scanning electron microscope SEM and confirmed that the cause of fracture was flexural fatigue. Conclusions: Manufacturing method is the one of the most important factor over/on cyclic fatigue resistance, also the radius of curvature effects the cyclic fatigue subsequently.