Çocuk acil servisine başvuran hasta yakınlarının ateş yönetimi ve antipiretik kullanımı hakkında bilgi düzey ve tutumlarının belirlenmesi
Determining attitudes, knowledge and level of the patients' relatives who are admitted to children emergency services, towards to fever management and USE of antipyretic
  1. Tez No: 437653
  2. Yazar: DERYA KILINÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Antipiretik, Ateş, Çocuk, Ebeveyn, Tutum, Antipyretic, Attitude, Children, Fire, Parents
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Vücudun doğal savunma mekanizmasının semptomlardan biri olarak kabul edilen ateşe, bebeklik ve çocukluk dönemlerinde sık rastlanır. Özellikle yüksek ateş ebeveynleri çok tedirgin eden ve sıklıkla hastaneye başvurmalarına neden olan şikayetlerden biridir. Ebeveynler çocuklarının ateşinin yükselmemesi ya da yükselmiş olan ateşi düşürmek amacıyla pek çok uygulama yapabilmektedirler. Ateşin doğru tespiti ve yüksek ateşi düşürmek amacıyla yapılan uygulamalar zaman zaman eksik, yanlış ve gecikmiş olabilir. Bu durumdan çocukların zarar görmesinin engellenmesi için ebeveynlerin ateş tespiti ve ateşe müdahale yöntemleri ile ilgili doğru bilgi edinmeleri ve doğru davranış kazanmaları gerekmektedir. Bu çalışmada ebeveynlerin ateş tespiti ve yüksek ateşe yaklaşımda bilgi ve tutumlarının belirlenmesi ve elde edilecek sonuçların ebeveynlere eğitime katkı sağlaması amaçlanmıştır. Araştırmaya; 6 ay- 6 yaş arası çocuğu olan ve çocuk acil servisine başvuran ve müşahade altına alınan 322 ebeveyn dahil edilmiştir. Yüz yüze görüşme yöntemiyle elde edilen veriler ile; ebeveynlerin %73,6 vücut ısısını koltuk altından ölçtüğünü, ateşli durumda ilk uygulama olarak %75,8 üzerindekileri çıkarıldığı, %90,4 çocuğun ateşlenme sonrası havale geçirmesinden korkulduğunu, havalede ilk uygulama olarak %97,1 en yakın sağlık kuruluşuna götürüleceğini, ateş düşürücü ilacı %50,4 doktor reçetesine göre verileceğini, %63,9 vücut ısısı 38-38,9 derece arasında olduğunda ateş düşürücü ilacı verdiği, antipiretik ilaçların yan etkilerini %33,7 bildiği, antipiretik ilaç kullanımında ilk tercihin %57 parasetamol olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; ebeveynlerin ateşin komplikasyonları ile ilgili bilgi düzeylerinin oldukça yüksek olduğu, antipretik kullanımı ve ateş düşürülmesinde doğru yöntemler ile ilgili hala eğitime gereksinim olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Considered , one of the symptoms of the body's natural defense mechanisms , fever is common in infancy and childhood. Especially high fever is one of the reason for parents to get stressed and rush to the hospital. Parents use many ways for high fever and not to get their kid's fever high. Accurate detection of fever or the application made to lower the fever may sometimes be wrong , deficient or late. To protect kids from the harms of this situation parents should gain right attitudes and true knowledge about the meausurement and treatment of fever. In this study it is aimed to determine knowledge and attitudes of parents towards the fever detection and approach to high fever and also intended to contribute to the parents with the results. 332 parents who have kids between 6 months and 6 years with high fever and who rushed to the emergency servises and kept under observasiton were included to the study. With the data obtained through face to face interviews followings are derermined: % 73 measured the body temperature from the armpit , %75,8 firstly undressed the child when there was high fever , %90 were scared of their child would blackout after high fever , if child had a blackout %97 would take him/her to the nearest hospital immediately, %50,4 would give antipyretic % 63,9 would give it when the fever is 38 - 38,9 , %33,7 told they know about the side effects of antipyretics and also % 57 told they used parasetemol firstly as an antipyretic. As a result it can be said that parents know a lot about fever complications but need education about the use of antipyretics and learn true methods to lower the fever.