Bebeği yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan annelere yönelik geliştirilen bakım standartlarının annelerin anksiyete düzeyine etkisinin belirlenmesi
Determining the effects of the standards on the anxiety levels of the mothers which are developed for the mothers whose babies are in the intensive care unit
  1. Tez No: 437652
  2. Yazar: MERAL AĞIRMAN YANAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Anne, Hemşire, Sınıflama Sistemi, Yenidoğan, Yoğun Bakım, Anxiety, mother, nurse, classifying system, new-born intensive care
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Normal bir doğum süreci sonunda yeni doğmuş bebeklerin sağlık gereksinimleri nedeniyle yoğun bakıma alınması anneler için stresli bir durumdur. Bebeğin sağlık durumu, yoğun bakımda kalış süresi, yoğun bakımda bebeği ile iletişim kurabilme durumu gibi pek çok nedenle annenin değişen düzeylerde anksiyete yaşaması mümkündür. Bebeği yenidoğan ünitesine yatırılmış annelere, sınıflama sistemleri doğrultusunda geliştirilecek bakım rehberi ile hemşirelik yaklaşımında bulunmanın sonuçları olumlu yönde değiştireceği düşünülmektedir. Araştırmada, NANDA (North American Nursing Diagnosis Association), NIC( Nursing Intervention Classification) kullanılarak hazırlanan standart bakım rehberinin annelerde oluşabilecek sorunların belirlenmesi ve çözümlenmesinde kullanılabilirliğini, annelerin bu rehber eşliğinde verilen bakıma yönelik anksiyete düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, bir üniversite hastanesinin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde gerçekleştirilmiştir. Örnekleme yenidoğan yoğun bakım ünitesine ileri derecede prematürelik nedeni ile bebeği yatırılan ve araştırmayı kabul eden annelerden 30 deney, 30 kontrol grubu alınmıştır. Anne tanılama formu ile veriler toplanmıştır. Bu formda 9 bölüm bulunmaktadır. İlk bölüm 18 demografik sorudan oluşmaktadır. Diğer 8'i fonksiyonel sağlık örüntüleri ile ilgili verileri kapsayan bölümlerdir. Bu başlıklar, sağlık algısı, sağlık yönetimi, beslenme, boşaltım, uyku ve dinlenme, cinsellik-üreme, kendini algılama, benlik kavrama, bilişsel-algılama, baş etme, stres toleransıdır. Anne tanılama formu ile bilgi toplanmış ve Beck anksiyete ölçeği 1. ve 10. günlerde uygulanmış, veriler kaydedilmiştir. Literatürden yararlanılarak bebeği yenidoğan yoğun bakım ünitesine prematürelik nedeni ile yatırılan bebeklerin annelerinin eğitiminde bakımında kullanılabilecek hemşirelik tanıları belirlenmiştir. Sonuç olarak deney grubunda, kontrol grubuna göre 1. günde % 26, 10. Günde % 4.7 daha az anksiyete olduğu belirlenmiştir. Bu farkta deney grubuna araştırma kapsamında verilmiş olan hemşirelik yaklaşımının etkili olduğu düşünülmek
Özet (Çeviri)
After a normal birth process; new born babies may be taken to intensive care unit due to health needs. And this is a really stressful situation for the mothers. A mother may have variable levels of anxiety because of different reasons such as the baby's health condition, the length of the baby's duration in the intensive care unit or the opportunity to get in touch with the baby, etc. It's being considered that; treating nursery with the help of the caring guide developed by classifying systems for the mothers with babies in the intensive care unit; will change the results positively. The survey aims to find out the suitability of the standard caring guide -that's been prepared by using NANDA (North American Nursing Diagnosis Association), NIC ( Nursing Intervention Classification)- for determining and resolving the problems. The survey also aims to find out the anxiety levels of the mothers that are treated through the named caring guide. The survey has been held at an intensive care unit of a university hospital. A group of 30 mothers has been chosen as the experiment group and another group of 30 mothers has been chosen as the control group of the survey among the mothers who have babies in the intensive care unit with the diagnosis of being premature and volunteered to take part in the survey. The data has been collected by using the mother diagnostics form. This form consists of 9 sections. The first section includes 18 demographic questions. The other 8 sections are titles of data including health patterns. These titles are; health perception, health management, nutrition, excretion, sleep and relaxation, sexuality-breeding, self perception, grasping individuality, cognitive perception, coping and stress tolerance. The data collected has been collected via mother diagnostics form, the Beck anxiety scale has been applied on the 1st and the 10th days and the data has been recorded. The nursing diagnosis -that may be used in the education and caring of the mothers with premature babies in the new-born intensive care unit- has been determined by taking the advantage of the literature. As a result; when compared with the control group, the anxiety level of the experiment group has been determined as %26 less on the 1st day and %4.7 less on the 10th day. The nursing applications given to the experiment group are thought to have a great effect on this difference.