Denizli'de tekstil fabrikasında gürültüye bağlı işitme kayıpları sıklığı ve etkileyen etmenler
Prevelance of noise induced hearing loss in textile factory and affecting factors in Denizli
- Tez No: 437781
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN BOZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Noise, textile workers, Noise-induced hearing loss
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Gürültü, işyerlerinde karşılaşılan fiziksel tehlikelerinin başında gelir. Bu çalışmada tekstil işkolunda çalışan işçilerde; gürültüye bağlı oluşan işitme kaybı sıklığı ve etkileyen faktörler, ikincil amaç olarak bazı kan parametreleri ile (açlık kan şekeri, HbA1C, HDL, LDL, Total kolesterol) ortam gürültü düzeyi arasında varsa ilişkiyi belirlemek hedeflenmiştir. Kesitsel tipte tanımlayıcı bir araştırmadır. Analiz sıklık ve yüzde dağılımları ve ortalama, standart sapmaları içermektedir. Gürültüye bağlı işitme kaybı ve kan parametreleri ile risk faktörleri arasındaki ilişkiyi saptamak için ki-kare analizi kullanılmıştır. Risk faktörlerinin birlikte değerlendirilmesi için lojistik regresyon analizi kullanılmış olup, p < 0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Analizlerde SPSS 17 paket programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Noise is among the physical hazards encountered in the workplace. In this study we intended to find frequency of noise induced hearing loss and to find effect of noise level in some blood parameters. It's a cross-sectional and descriptive study. . Analysis included frequency and percent distributions, means, standart deviations. In group comparisions for categorical variable, chi square test was used. Logistic regression model was performed for some selected risk factors. P85dB). Monitoring noise levels in the factory are made regularly.Risk groups in terms of blood tests and GBİK should be periodically monitored. these will assist in early detection and prevention of condition.