İki-eksenli güneş takip mekanizmasına sahip 1 kW'lık fotovoltaik güç sisteminin modellenmesi ve analizi
Modelling and analysis of 1kW photovoltaic power system with two-axis solar tracker mechanism
  1. Tez No: 437910
  2. Yazar: YUSUF ATALAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YILANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş takip sistemi, fotovoltaik modül, şarj regülatörü, akü, lineer motor, mikrodenetleyici, Solar tracker, photovoltaic module, charge regulator, battery, linear motor, microcontroller
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Fotovoltaik sistemlerin performansları güneş ışınımı, ortam sıcaklığı ve rüzgar hızı gibi değerlere göre değişim göstermektedir. Sistemin verimini en çok etkileyen unsur ise güneşin o anki konumuna göre oluşan güneş ışınımı değeridir. Güneşin bulunduğu konum, zamana bağlı olarak değişmektedir. Dolayısıyla sabit olarak duran fotovoltaik paneller güneşten yeterince faydalanamamaktadır. Güneş takip sistemleri, güneşin konumuna göre fotovoltaik panelin eğimini ve yönünü ayarlayabilen sistemlerdir. Tek-eksenli güneş takip sistemlerinin yanı sıra iki-eksenli güneş takip sistemleri de kullanılmaktadır. Tek- eksenli sistemlerde fotovoltaik panelin sadece eğimi veya sadece yönü ayarlanabilirken iki-eksenli sistemlerde eğim ve yön değişkenlerinin ikisi de ayarlanabilmektedir. Bu takip işlemi sonucunda fotovoltaik sistemin performansı %57'lere kadar çıkabilmektedir. Bu tezde, iki-eksenli güneş takip mekanizmasına sahip 1 kW'lık fotovoltaik güç sistemi bilgisayar ortamında modellenmiş ve İzmir ili koşulları için MATLAB/SIMULINK ortamında simüle edilmiştir. Daha sonra elde edilen veriler halihazırda kurulu olan eş bir sistemle karşılaştırılmış ve sonuçlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The performance of photovoltaic system varies according to values such as solar irradiance, temperature, and wind speed. The most important factor that determined the system efficiency is solar irradiation which depends of sun's current position. Current position of the sun varies depends on time. Thus, fixed photovoltaic panels can't get solar irradiance enough. Solar tracker systems track the movement of the sun and sets it's azimuth and elevation angles accordingly. Single-axis solar trackers are used in photovoltaic systems as well as two-axis solar trackers. Although, single-axis solar trackers tracks only the sun azimuth or elevation axis, two-axis trackers tracks both azimuth and elevation axis. Thanks to tracking systems, photovoltaic systems performance can be increased up to 57%. In this thesis, 1 kW photovoltaic power system with two-axis solar tracker mechanism is modeled and simulated for Izmir city with MATLAB/SIMULINK environment. Then, the proposed system is compared to currently employed system that operates under similar conditions. Furthermore, extensive discussion on the systems performance are provided.