Seramik sanatının bir etkileşim aracı olarak değerlendirilmesi ve yeni önermeler
The evaluation of the ceramic art as a means of interaction in the context of games and toys and the new proposals
  1. Tez No: 438186
  2. Yazar: ELİF GÖNÜL İLTER
  3. Danışmanlar: DOÇ. EZGİ HAKAN VERDU MARTINEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, Oyun, Oyuncak, Etkileşim, Çağdaş Sanat
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Tarih öncesi çağlardan günümüze kadar, gelişen üretim yöntemleriyle hayatın birçok alanında kullanılan seramik, insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Seramik, tarih boyunca kullanım eşyalarının yanı sıra oyun, tören, tapınma ve iletişim amaçlı çeşitli objelerin yapımında kullanılmış, oyun ve oyuncak yapımında insanın öğrenme, eğlenme ve tapınma gibi güdülerine de yüzyıllar boyunca cevap vermiştir. Doğada kolay bulunan, kolay şekil alan, pişirilerek dayanıklı hale getirilen çamur, insanın kendini rahat ifade edebildiği bir malzeme olarak, farklı medeniyetlerde farklı oyuncaklara dönüşmüştür. Arkeolojik bulgulara göre çamur, zamanla artan çeşitliliğiyle tarih boyunca birçok oyun nesnesinde kullanılmıştır. Ait olduğu çağın özelliklerini yansıtan bu oyuncaklar, zaman içinde form, biçim, malzeme ve üretim şekli yönünden zenginlik kazanmıştır. Çağımızın gelişen endüstri ve teknoloji olanakları, oyuncak yapımında çamur dışında farklı malzemelerin kullanımını da gündeme getirmiştir. Günümüzde çağın gereksinimleri ve koşulları nedeniyle üretimi azalan ve yaygın olmayan seramik oyuncaklara, esin kaynağı olarak çağdaş sanatta rastlanmaktadır. Farklı sanat dallarında oyun ve oyuncağa yüklenen anlamlar, sanatçının oyun ile sanat arasında bağ kurduğunu ve çamurun oyun ve oyuncak malzemesi olabileceğini gösterir niteliktedir. Bu araştırmanın konusu, insan hayatında tarih öncesi çağlardan günümüze kadar önem taşıyan seramik oyuncakların, seramik sanatında bir etkileşim aracı olarak irdelenmesidir. Bu bağlamda seramiğin sanatçı üzerinden, oyun ve oyuncak kavramlarıyla ilişkisi, literatür taraması ve sanatçı görüşmeleri ile incelenmiş olup; çağdaş seramik sanatındaki eserlerle örneklendirilip, seramik oyuncaklara izleyici etkileşimi açısından yeni öneriler sunulmuştur. Araştırmanın sonucunda geçmiş dönem oyun ve oyuncaklarının sosyal etkileşimi canlı tuttuğu ve seramik sanatının da bu etkileşime katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
From the prehistoricages until today, ceramic, which is used with the developing production methods inseveralfield of life, has the key position in human's life. Throughout history, besides the domesticthings, it is used for game, celebration, worshipping and producing of various object using for communication, also it has been an answerto human's motivation such as education, entertainment and worshipping for centuries. Clay that is founded easily in nature, shapede asily, being endurable by firing turns into different toys in different civilazitons being a material of human's relaxation. According to the archaeological findings, clay is used for several game object by increasing diversity with time throughout history. This toys which reflecting the characteristics of the era where they belong, enrich in terms of form, shape, material and the way of producing. Developing in dustry and technological oppurtunities of our era, make the materials other than clay which are used for producing toys a current issue. Because of the necessities and conditions in today, the usage of ceramic toys decreased so we run into the ceramic toys at modern arts. The meanings of game and toys in different art branches, show us the connections between the art and the game and clay could be a game or toy material. The main subject of this research, ceramic toys must be examined as a interaction means in ceramic art because of importance of the ceramic toys from prehistoric ages until today. In this context, from the point of the artist, the relation between the ceramic and the concept of the game and toy being investigated with the literature reviewand artist negotiations; illustrated with the works at modern ceramic art, new proposals are presented in the way of the interaction between ceramic toys and audience. According to the research result, it is approved that toys and games belong to previous period keep alive the the social interaction and ceramic art has the supportive role in this interaction. KeyWords: Ceramic, Game, Toy, Interactıon, Modern Art