Seramik sanatında görsel anlatım ögesi çizgi ve sgrafitto
Visual expression of line item in ceramic art and the sgraffito
- Tez No: 438185
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NACİYE OYA UZUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Çizgi, Anlam, Teknik, Sanat, Ceramic, Line, Meaning, Technique, Art
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Seramik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
İnsanlık var olduğundan bu zamana çizgi; duygu ve düşüncelerin aktarımı ile iletişim için kullanılmıştır. Duvar resimlerinden başlayan çizginin kullanımı medeniyetlerin gösterdiği gelişmelerle birlikte kullanılan malzeme ile birlikte estetik olarak çeşitlilik göstermiştir. Özellikle doğada kolay bulunabilmesi ve şekil alabilmesinden dolayı seramik kullanımının yaygınlaşmasıyla formlarını zenginliği artmış; bununla birlikte üzerlerine uygulanan dekoratif uygulamalar tekniklerin gelişmesiyle bir çok şeklin yapılmasına olanak sağlamıştır. Arkeolojik bulgulara edinilen bilgilere göre çizginin seramik yüzeylerde süsleme olarak başlayan kullanımı zaman içerisinde bir ifade aracı yada durumun hikaye şeklinde sunulmasını sağlayan iletişim aracı olarak kullanıldığı görülmüştür. Ait olduğu çağın malzeme ve teknik özelliğini yansıtan formlarla uyumlu şekilde kullanılan çizgiler günümüzde teknolojinin gelişmesiyle dekoratif bir öge olarak vitrifiye ürünlerde, fayans ve yemek takımlarında görmekteyiz. Ancak sanatçılar üslup olarak tasarımlarında farklı ve ilkel teknikleri kullanmakta vermek istedikleri mesajlar için çizginin anlamları ve psikolojik etkilerini eserlerinde yeni yorumlarla hayata geçirmektedirler. Özellikle çizginin kullanılan teknikler bakımından incelenmesi ve en net şekilde aktarıldığı tekniklerden sgrafitto ile olan uyumu göze çarpmaktadır. Bu araştırmanın konusu, insan hayatında tarih öncesi çağlardan günümüze kadar bir iletişim ve dekoratif aracı olarak kullanılan çizginin seramik yüzeylerde sanatsal bir etkileşim aracı olarak irdelenmesidir. Bu bağlamda seramik yüzeylerde kullanılan çizginin literatür taraması, tekniği ve sanatçı görüşleri incelenmiş olup; çağdaş seramik sanatındaki eserlerle örneklendirilip, çizginin anlatımsal yönünün izleyici etkileşimi açısından yeni öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Drawing has been used for transfer of emotions thoughts and commnication since the existence of humanity. Usage of drawing which begins with frescos shows varities esthetically with the development of civilizations. Productiviness of forms has increased with the widespread use of ceramic because it can be easily found in natüre and takes shape, besides; it allows doing many forms with the development of decorative techniques exerted on. According to information obtained from archaelogical findings, the use of drawing begins with decorations on ceramic surfaces has been used as a means of expression or as a means of communication allowing the case to be presented in the form of story in time. We see the drowings used in accordance with the form reflects the material and technical specifications of the era to which it belongs, in vitrified products, tiles and dinner sets as a decorative element with the development of technology today. But artists are still use different and primitive techniques as a technique and style, Show meaning and psychological effects of drawing type in their Works fort he messages they want to give. Especially analysing the drawing in terms of the techniques used and the harmony with sgrafitto which is one of the most clearly transferred attracts the attention. The subject of this research is examining as an artistic interaction tool on ceramic surfaces of drawing which has been used as a communication tool and decor from prehistoric times to the present day. In this context; scanning the literatüre of the drawing used ceramic surface, techniques and artist views are analysed, examplified with the Works in contemporary ceramic art and new recommendations are offered the the narrative aspect of the drawing in terms of audience interraction.