Tarife ve kotaların uluslararası ticaret yapan KOBİ'lere etkisi: Bir çalışma konusu: Türk tekstil KOBİ'leri
The effectiveness of tariff and quotas to SMEs in international trade: The case study of Turkish textile smes
  1. Tez No: 438338
  2. Yazar: GAMZE AKGÖL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR EMRE KURTULMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Uluslararası Ticaret, Tarife, Kota, KOBİ, Globalization, International Trade, Tariff, Quota, SME
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Küreselleşmenin temel hedeflerinden biri, uluslararası ticaretin serbestleşmesidir. Türkiye'de ki ticaretin küreselleşmesi yolunda atılan ilk adım Gümrük Birliği Ankara Antlaşması ve katma Protokolü esas alarak 1 Ocak 1996 yılında gerçekleştirmiştir. Küreselleşme yönünde Türkiye'nin de içinde bulunduğu gümrük birliği antlaşması gibi antlaşmalar imzalandıktan sonra ekonomik ticari bütünleşmeler olmuştur. Ancak ekonomik ticari bütünleşmelerin içerisinde Türkiye yer almamıştır. Türkiye ve diğer ülkelerinde yer aldığı gümrük birliği antlaşması uluslararası ticaretin serbestleşmesinin önündeki engellerden biri olan ithalat – ihracatta alınan vergilerde, tarifelerde indirim sağlamaktadır ve kotalarda uygulanan sınırlamaların önemli ölçüde Gümrük Birliği antlaşması ile indirim sağlanmıştır. Gümrük Birliği antlaşması Türkiye'nin uluslararası ticaretini önemli ölçüde etkilemiş, sonuçları sayısal olarak da gözlemlenmiştir. Gümrük Birliği antlaşması Türkiye'nin uluslararası ticaretini etkilediği gibi uluslararası ticaret yapan işletmeleri de yakından ilgilendirmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the main objectives of globalization is the liberalization of international trade. The first step towards the globalization of trade in Turkey was carried out in January 1, 1996 based on the Customs Union Agreement of Ankara and Additional Protocol. Globalization direction in which Turkey had found in such treaty have been signed a customs union agreement then economic trade integration has been. However, Turkey has not taken place in the economic trade integration. The customs union agreement offers discounts which obstacles to liberalization of international trade like import - export taxes and tariffs. Also Turkey raised the quota limit by courtesy of customs union agreement. Customs Union agreement, significantly affected Turkey's international trade, results are observed in numbers and enterprises engaged in international trade is closely related to Customs Union agreement.