Geri Dön

Gümrük Birliği ve GATT düzenlemeleri altında Türkiye'nin tekstil ve hazır giyim sanayiinin dış ticaret sorunları

The Foreign trade issues of Turkish textile and clothing industry under costoms union between Turkey and EU and the relugations of GATT

  1. Tez No: 62599
  2. Yazar: AYKUT LENGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇELİK ARUOBA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 184

Özet

ÖZET Tekstil ve hazır giyim sanayii; hem sanayileşmiş, hem de sürecine sonradan girmiş ülkelerde, sanayi toplumuna geçiş için bir başlangıç sektörü olmuştur. Yakın zamana kadar, bu sanayii dalı emek-yoğun bir sektör olma özelliğini korumuştur. Bu nedenle, ucuz işgücü avantajına sahip ülkeler, batı karşısında bu alanda karşılaştırmak üstünlüğe sahip olmuşlardır ve doğal olarak batı pazarını hedef almışlardır. Bu daldaki rekabet gücünü yitiren batılı ülkelerin sözkonusu sanayii sarsılmış ve ciddi bir işsizlik sorunu başgöstermesi, bu ülkeleri bazı önlemler almaya sevketmiştir. Uluslararası ticaretin yasal çerçevesinin belirlenmesinde söz sahibi olan ülkeler, dünya ticaretini serbestleştirmeyi amaçlayan GATT'ın ilkelerine aykırı düşecek biçimde, tekstil ve hazır giyim sanayiini tarife-dışı araçlarla korumaya başlamıştır. Kotalar, bu alanda en çok başvurulan araç olmuştur. GATT'ın 1994 yılında yeni şeklini almasıyla, kotaların 2005 yılında ortadan kaldırılacağı anlaşılmıştır. Ancak, bu yeni anlaşma, uluslararası ticarette ürün standartlarının uygunluğunun sağlanmasmm yanısıra; üretim sürecine de müdahale hakkı getirmektedir. Bugün, ticarete ürünlerde ve ambalajlarda, kalite, sağlık, çevre konularıyla bağlantılı stgandartlar egemendir. Öte yandan, ithalatçılar, üretim metodlarına ilişkin standartlar belirleyebilmekte ve bunları denetlemektedir. Bugün ayrıca, üreticilerden çalışma koşullarına standartlar da talep edilmektedir. Petrol krizinden sonra, kitlesel üretim sistemleri de bir krize girerek, yerini birden fazla çeşitte ürünü, küçük miktarlarda üretebilecek esnek üretim sistemlerine bırakmıştır. Hazır giyim ürünlerinin talebi de, birden çok zevk ve tercihi içinde barındıracak şekilde dönüşmüştür. Batılı ülkeler, sektörün teknolojik yoğunluğunu ve verimliliğini artırarak, rekabet gücünü yeniden kazanmışlar ve bu tekstil ve hazır giyim ticaretini üçüncü dünyanm eline bırakmama niyetini göstermişlerdir. Tüm bu gelişmeler, sözkonusu sanayüde rekabetin fiyatdışmda belirlendiği bir ticaret düzenini göstermektedir. Türkiye'nin önemli bir birikim ve deneyime dayanan ve ihracat, istihdam ve üretim açısından ağırlığı bulunan tekstil ve hazır giyim sanayiinde hala büyük miktarlarda homojen ürün üreten üreticiler bulunmakla birlikte, üretim sürecinde ithalatçıyla işbirliğine giderek, talep edilen standartlarda üretim yapan üreticiler de bulunmaktadır. Türkiye'nin Avrupa pazarfma yakınlık ve kısa sürede sipariş teslimi, hammadde kaynakları, kaliteli üretim açısından bazı avantajları bulunmaktadır. Uluslararası ticaretin kalıbında meydana gelen değişiklikler, dış ticaret politikalarının gözden geçirilmesi ve bu gelişmelere uygun bir şekilde oluşturulmasını zorunlu kılmaktadır.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT Textile and clothing Industry has been a starting point for industrialization for both today's industrialized countries and the countries that entered into the industrialization period later. This sector had been a capital-saving industry and thus the countries with cheap labor force had had comparative advantage in textile and clothing products till the end of 1970's. Western Countries' industries had lost competitiveness and been damaged by cheap Third World's products. Thus, unemployment had risen significantly. So, they are forced to introduce some measures that protect their industry with non-tariff barriers. As a matter fact, this movement violated the GATT rules which aims liberalizing the world trade. It is found out from the Uruguay Round Final Act that the restrictive quotas will be abolished by 2005. However, this new agreement give the opportunity to western countries to determine and require product standards nexus quality, safety, environment and health as well as to intervene to the production process in developing countries. So, today importers set some production criteria and audit producers. In addition, there are some requirements that will be fulfill by producers in working conditions in textile and clothing production units. After the oil crisis, mass production methods also faced with a crisis and were substituted with flexible production methods that enable to produce various type of products in small amounts. Western countries, applied technological improvements into production process to increase productivity and gain competitiveness versus developing countries. Thus it is appealed that they will never leave the aforementioned trade. All of these developments refer to that competitiveness is determined by non- price factors in textile and' clothing trade. There are some firms still producing homogenous products in great amounts in Turkish textile and clothing industry which constitutes a considerable part of Turkish economy regarding export, employment and production. But, there also some firms producing according to required standards by cooperating importing firms. Turkey has some advantage in trade with reference to raw materials, nearness to European market and quick response, relatively cheap labor force and quality. The recent changes in the trade pattern of the foreign trade forces foreign trade policies to be reviewed and formed accordingly.

Benzer Tezler

  1. Avrupa Topluluğu ve Türkiye'de kamu alımları

    Public procurement in European Community and Turkey

    SELİM GÖKÇE

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    EkonomiAnkara Üniversitesi

    PROF.DR. TURGUT TAN

  2. Contribution a la recherche d'un cadre juridique pour un droit international de laconcurrence plus efficace

    Daha etkin bir uluslararası rekabet için hukuki çerçeve arayışı

    ALİ CENK KESKİN

    Doktora

    Fransızca

    Fransızca

    2009

    HukukGalatasaray Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. JEAN MARC SOREL

    PROF. DR. HALİL ERCÜMENT ERDEM

  3. Avrupa Topluluğu ve Türkiye'de damping ve sübvansiyon

    Başlık çevirisi yok

    BANU KOLAÇAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1995

    Ekonomiİstanbul Üniversitesi

    DOÇ.DR. MURAT FERMAN

  4. Serbest ticaret anlaşmaları ve esyanın menşe kuralları

    Free trade agremeents and the rules of the place of origin

    EMİNE DURAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    EkonomiGazi Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. DİLEK ÖZBEK