XVI. yüzyılda Menteşe Sancağı yörükleri
XVI. century Mentese Sanjaks nomands
- Tez No: 438441
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADULLAH GÜLTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türkmenler, Yörükler, Yarı-Göçebeler, Batı Anadolu, Menteşe Yörükleri, Turkmen, Nomads, Semi-Nomadic, West Anatolia, Mentese Nomads
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Yeni yurtlar arayışları neticesiyle Anadolu'ya gelen Türkler 1071 Malazgirt zaferi ile Anadolu'ya akın etmeye başlamışlardır. Bu büyük zaferden sonra Anadolu'nun hakimiyetini elinde bulunduran Bizans otoritesi zayıflamaya başlamış ve akabinde de Türk toplulukları akınlar halinde Anadolu'ya gelmeye başlamışlardır. Türklerin Anadolu'ya akınlar halinde gelmesinin bir diğer önemli unsuruda Moğol istilasıdır. Moğol istilası sonrasında Selçuklu devleti yıkılmış ve akabinde irili ufaklı yirmiye yakın Türk beyliği kurulmuştur. Fakat bu beyliklerin siyasi ömürleri uzun olmamış ve içlerinden Osmanlı beyliği faaliyetlerini sürdürerek Anadolu'da Türk birliğini kurmuştur. Yarı göçebe olarak yaşayan Türkler Anadolu'ya geldikten sonra yerleşik yaşamı benimsemeye başlamışlardır. Bu yöneliş ise Türklerde Yörük Kavramını meydana getirmiştir. Anadolu'ya gelen Türkmenler, geleneksel Türk yaşam şeklini uygulamaya çalışmıştır. XVI. Yüzyıl Osmanlı kaynaklarında da Türkmenler Yörük adıyla anılmaya başlanmıştır. Fakat bu yaşam şeklini Batı Anadolu Yörükleri tam olarak uygulayamamış ve yarı göçebe olarak faaliyetlerini sürdürmüş ve yaşadıkları alanlara da kendi adlarını vermişlerdir. Batı Anadolu Yörükleri arasında bulunan Menteşe Yörükleri de XVI. Yüzyılda gerek nüfusu gerek coğrafisi olarak önemli bir yere sahip olmuşlardır. Bunun akabinde, bu çalışmamın amacı Menteşe Yörüklerinin dağıldıkları sahaları, idari, mali, ve nüfus yapılarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Turks who came to Anatolia with the result of the search for new homes flocked to Anatolia with the 1071 victory. After this great victory,authority of the Byzantinethat dominated to Anatoliabegan to weaken in Anatolia and then Turks began to come in the form of raids to Anatolia. A major reason for the arrival of the Turks in Anatolia is Mongol invasion. As a result of Mongol invasion,Seljuk Empire collapsed after thatnearly twentylarge and small Turkish principality was founded. But the political life of the principality did not take long, among these Ottoman Principality syndicated Turkish unity. TurkslivingSemi-nomadic began to adopt a settled life after they came to Anatolia so concept of Yörükhas emerged among Turks. Turkmens which arrived in Anatolia tried to maintain their traditional life-style. Turkmens was named Yörük on Ottoman source of sixteenth century. But Western Anatolia nomads did not exactly follow the nomadic life-style and they have continued semi-nomadic way of life andtthey gave their names the place where they live. Menteşe Yörüks that is among Western Anatolia nomads both population and geographical position had an important position. In this study we focus on administrative, economic and demographic structure of Menteşe Yoruks.