XVI. yüzyılda Diyarbakır eyaleti'nde kentler
The sanjaks of diyarbakır province in the XVI'th century
- Tez No: 438442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE PUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Diyarbakır Eyaleti, Kent, Nüfus, Tahrir, The Diyarbakır Province, City, Population, Ottoman Tax Registers
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Güneydoğu ve Doğu Anadolu'nun bir bölümünü kapsayan Diyarbakır eyaleti, 1515 yılında merkezi Amid (Diyarbakır) olmak üzere Mardin, Sincar, Berriyecik, Ruha, Siverek, Çermik, Harput, Ergani, Arabgir, Kiğı, Çemişgezek sancaklarının bir araya getirilmesiyle büyük bir eyalet olarak kurulmuştur. Bu çalışmada, XVI. yüzyıl başlarında teşekkül edilen Diyarbakır eyaletine bağlı sancak merkezlerinin ilk ve son tahrir defterlerine göre nüfusu ve bu şehirlerin gelişimine etki eden faktörler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The Diyarbakır Province having been established as a big province which covered of Southeast and South Anatolia, as center Amid (Diyarbakır), comprised of cities Mardin, Sincar, Berriyecik, Ruha, Siverek, Çermik, Harput, Ergani, Arabgir, Kiğı, Çemişgezek, . It is examined in this study demographic structure and factors on urbanization of cities (or sanjaks) those subordinated to Diyarbakır province which is in the begining of XVI'th century in accordance with first and last“Ottoman Tax Registers”