Kavunda tuz stresi koşullarında silisyum uygulamalarının fide gelişimi ve bazı besin elementi içeriklerine etkileri
The effects of silicon application on plant growth and some plant nutrients content of melon in salt stress condition
  1. Tez No: 438613
  2. Yazar: YUSUF ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki Büyümesi, Kavun, Klorofil, Silisyum, Tuz Stresi, Plant growth, melon, chlorophyll content, silicon, salt stress
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bitkisel üretimde tuzluluk stresi bitki gelişimini kısıtlayan ve verimi azaltan en önemli abiyotik stres olarak bilinmektedir. Bu çalışmada, silisyum uygulaması yapılarak tuz stresi altındaki kavunların bitki gelişimi, yaprak ve kökteki Si2+, Na+ , Cl- , K+ ve Ca+2 iyonlarının miktarları araştırılmıştır. Kavun tohumları 2:1 oranında torf:perlit karışımı ile doldurulmuş 1 litrelik plastik saksılara ekilmiştir. Kavun fideleri 177.2 ppm N; 52.70 ppm P;240.44 ppm K;53.46 Mg;120.30 ppm Ca; 3.36 ppm Fe; 0.85 ppm Mn; 0.45 ppm B; 0.50 ppm Zn; 0.10 ppm Cu ve 0.05 ppm Mo olacak şekilde hazırlanan besin çözeltisi ile sulanmıştır. Fideler 2-3 gerçek yapraklı oldukları dönemde silisyum ve tuz uygulamasına başlanmıştır. Silisyum 0 mM-0.5 mM-1 mM ve 2 mM konsantrasyonunda; NaCl ise 50 mM dan başlayarak 2 şer gün aralıklarla 100 mM ve 150 mM olarak uygulanmış ve final konsantrasyon olan 200 mM a ulaşılmıştır. Final konsantrasyona ulaştıktan 12 gün sonra deneme sonlandırılmış ve bitki hasadı yapılmıştır. 200 mM tuz uygulamasında % klorofil kaybı % 61.94 olurken, 2 mM Si + Tuz uygulamasında bu kayıp %-34.58 olmuştur. Artan silisyum konsantrasyonuna paralel olarak tuz stresine maruz bırakılan kavun fidelerinde silisyum uygulamasının bitki yaş ve kuru ağırlıklarında ve kök yaş ve kuru ağırlıklarında kontrole göre kıyaslandığında bir artışa neden olduğu tespit edilmiştir. Silisyum uygulamasının tuz stresi altında yetiştirilen kavun fidelerinde Na+ ve Cl- un yapraklara taşınımını azalttığı, yapraklardaki K+ ve Ca2+ miktarında ise bir artışa neden olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, silisyum uygulamasının genelde kontrole göre bitki büyümesine pozitif yönde bir katkı sağladığı ve bitkilerin tuz stresine karşı direnç kazanmasına yardımcı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The salinity stress is known as the most important abiotic stresses which is restricting plant growth and reducing yield in crop production. In this study, plant growth, Si2+, Na+, Cl-, K + and Ca2+ amount of leaves and roots of the melon seedlings which are silicon application under salt stress were investigated. Melon seeds were sown in a 1 liter plastic pots filled with peat :perlite by ratio 2: 1. Melon seedlings were irrigated with nutrient solution prepared such that 177.2 ppm N; P 52.70 ppm, 240.44 ppm K, Mg 53.46, 120.30 ppm Ca; 3:36 ppm Fe; 0.85 ppm Mn; 0:45 ppm B; 0:50 ppm Zn; 0,10 ppm Cu, Mo 0.05 ppm. Silicon and salt application were started when seedlings had 2-3 true leaves .Silicon were 0 mM-0.5 mM-1 mM and 2 mM concentration and salt (NaCl) started at 50 mM NaCl in the beginning for two days then 2 days as 100 mM, two days 150 mM and reached final concentration of 200 mM. The study was ended after 12 days of reaching final concentration.. The losing of chlorophyl % was -61.94 % of 200 mM salt application while the 2 mm Si2+ + salt application was -34.58%. It was determined that The silicon application caused a increasing fresh and dry weight of plant and fresh and dry weight of root exposed to salt stress by increasing silicon concentration compared to the control. It was found that silicon application reduced transporting of Na + and Cl- to the leaf but caused an increase amount of K + and Ca2+of the leaves of plants grown under salt stress. The results of this study, it was found that silicon application was positive affects on plant growth both salt was applied and not applied parcels compared with control plants and helped to gain resistance to salt stress of plants