Decomposition total public and private output growth of manufacturing sectors of Turkey between 1970 and 1991
1970-1991 yılları arasında Türkiye'nin toplam özel ve devlet sektörleri imalat sanayisi üretim artışlarının ayrıştırılması
- Tez No: 43872
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OSMAN ZAİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Üretim Artışı, Teknolojik İlerleme, Kaynak Kullanımındaki Artış, Teknik Verimlilik. m, Output Growth, Technological Progress, Increased Input Usage, Technical Efficiency
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET 1970-1991 YILLARI ARASINDA TÜRKİYE'NİN TOPLAM, ÖZEL ve DEVLET SEKTÖRLERİ İMALAT SANAYİSİ ÜRETİM ARTIŞLARININ AYRIŞTIRILMASI AYŞE BÖKE YÜKSEK LİSANS TEZİ, İKTİSAT BÖLÜMÜ Tez yöneticisi: Assist. Prof. Osman Zaim Eylül 1995 1970-1991 yıllan arasında, Türk imalat sanayisi üretimindeki büyüme, teknik verimlilikteki değişim, teknolojik ilerleme ve kaynak kullanımındaki artış olmak üzere üçe ayrılmıştır. Üretim artışını, üretkenlik ve kaynak kullanımındaki artış olmak üzere ikiye ayıran pekçok metot vardır. Bu tezde kullanılan metot, buna ilave olarak, teknik verimlilikteki artışı, teknolojik ilerlemeden ayırma olanağını sağlar. Ayrıştırma sonuçları, ihracat, ithalat ve yatının gibi, ekonominin temel makroekonomik değişkenleri ile bağlantılı olarak incelenmiştir. Bu süre dahilinde, 1980 ödemeler dengesi krizi ve sonrasındaki stabilizasyon programının yaşandığı yıllara ağırlık verilmiştir. Ayrıştırma işlemi, özel sektör ve kamu sektörü için ayrı ayrı tekrarlanmıştır. Özel ve kamu imalat sektörlerindeki üretim artışında, verimlilikteki artışı ve değişen kaynak kullanımı paylarının, teknolojik ilerlemenin payına göre daha fazla olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DECOMPOSITION OF TOTAL PUBLIC AND PRIVATE OUTPUT GROWTH OF MANUFACTURING SECTORS OF TURKEY BETWEEN 1970 AND 1991 AYŞE BÖKE MASTER OF ECONOMICS Supervisor: Assist Prof. Osman Zaim September 1995 The output growth of the Turkish manufacturing industries are decomposed into three, the change in technical efficiency, change in technological progress and increased input usage between 1970 and 1991. There are various methods to decompose the output growth into two groups, which are the share of productivity and that of change in input usage. The method used in this thesis, in addition, enables one to differentiate the technical efficiency from the technological progress. The results of the decomposition are analyzed in relation with the major macroeconomic variables of the Turkish economy such as exports, imports and investments. Within this period, special emphasis is given to the years of 1980 balance of payment crisis and the following stabilization program. Furthermore, the decomposition is repeated for the public and private manufacturing industries separately. The contribution of technological progress to output growth, was observed to be dominated by the contributions of the other two components, for both the public and the private sectors.