Savings rates in Turkey: The prospects for a sustainable growth
- Tez No: 464336
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL YILDIRIM MIZRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme, Vektör Otoregresif Model, Johansen Eşbütünleşme Testi, Vektör Hata Düzeltme Modeli, Granger Nedensellik Testi, Sustainable Economic Growth, Vector Autoregressive Model, Johansen Cointegration Test, Vector Error Correction Model, Granger Causality Test
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı öncelikle Türkiye'de tasarruf oranlarının gelişim sürecinin açıklanması ve özellikle son yıllarda düşen yurt içi tasarruf oranlarının azalma nedenlerinin ortaya konulmasıdır. Çalışmanın ikinci amacı ise 1975-2014 arası dönemde yurt içi tasarruflarının sürdürülebilir ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin zaman serisi analiziyle incelenmesidir. Araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye'de yurt içi tasarrufları dünya ortalamasının ve farklı gelir gruplarının oldukça altında seyretmektedir. Ayrıca, Vektör otoregresif (VAR) modeline dayalı Johansen eş bütünleşme analizi kullanılarak Türkiye'nin ekonomik büyümesi ile toplam yurtiçi tasarruflar, özel tasarruflar ve kamu tasarrufları arasında uzun dönemli bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca, vektör hata düzeltme modeline (VECM'ye) dayalı olarak uzun dönemde ekonomik büyüme ile toplam yurtiçi tasarruflar, özel tasarruflar ve kamu tasarrufları arasında iki yönlü Granger nedensellik ilişkisi bulunmuştur. Kısa dönemde ise yine VECM modeline dayalı olarak ekonomik büyümeden toplam yurtiçi tasarruflara, özel tasarruflara ve kamu tasarruflarına doğru tek yönlü Granger nedensellik bulunmuştur. Ayrıca, etki-tepki ve varyans ayrıştırması analizlerinin de VECM'ye dayalı sonuçlarla uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is firstly to explain the development process of savings rates and to reveal particularly the reasons for decline in domestic savings in recent years in Turkey. The second objective of the study is to investigate the effect of domestic savings on sustainable economic growth by employing time series analysis over the period 1975-2014. According to results of the study, domestic savings in Turkey remain considerably lower than world average and different income groups. Also, Turkey's economic growth is found to have long run relationship with total domestic savings, private savings and public savings by using vector autoregressive (VAR) approach of Johansen co-integration analysis. In addition, based on the vector error correction model (VECM), it is found that there is a bilateral Granger causality relationship between economic growth and total domestic savings, private savings and public savings in the long-run. In the short-run, main finding based on the VECM is that there is a unilateral Granger causality running from economic growth to total domestic savings, private savings and public savings. It is also seen that impulse response and variance decomposition analyses are consistent with the results based on VECM.