Gastroözofageal reflü hastalığında noninvaziv EGG sinyallerinin tanısal değerinin ortaya konması
Evaluation diagnosis availability of noninvasive electrogastrogram signals for gastroesophageal reflux disease
  1. Tez No: 438910
  2. Yazar: EMRE ÇELİKZENCİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA LATİFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gastroözofageal reflü, Sinyal işleme, Elektrogastrografi (EGG), Güç Spektral Yoğunluğu, Ayrık Dalgacık Dönüşümü, Ampirik Kip Ayrışım, Ani frekans, Gastroesophageal reflux, Signal processing, Electrogastrography, Power Spectral Density, Discrete Wavelet Transformation, Emprical Mode Decomposition, Instantaneous Frequancy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Gastroözefageal reflü hastalığı; alt özofagus kapağının işlevini yitirmesiyle birlikte midedeki besinlerin yemek borusuna geri kaçışı olarak tanımlanmaktadır. Teşhisi genel olarak invaziv yöntemlerle yapılmaktadır. Teşhiste altın standart olarak ph-metre tekniği kullanılmaktadır. Elektrogastrogram (EGG) mide elektriksel aktivitesinin deri yüzeyinden elektrotlar ile noninvaziv olarak ölçümüdür. Bu tez çalışmasında, gastroözefageal reflü hastaları ve sağlıklı bireylerden EGG sinyalleri kaydedilerek elde edilen bu sinyaller çeşitli sinyal işleme yöntemleri ile analiz edilmiştir. Temel amaç, reflü hastalığının teşhisini noninvaziv yöntem olan EGG sinyalleri ile sağlayabilecek özellikler ortaya koymaktır. EGG sinyallerinin düşük frekanslı olması nedeniyle fizyolojik pek çok sinyal bu sinyallere gürültü olarak etki edebilmektedir. Bu nedenle tez çalışmasının ilk aşamasında EGG sinyallerinden gürültü eliminasyonu için Tekil Spektrum Analizi (TSA) ve Butterworth filtreleme yöntemleri kullanılmıştır. Sağlıklı ve hastalıklı bireylerden elde edilen EGG sinyallerinden ayırt edici özelliklerin elde edilebilmesi için Güç Spektral Yoğunluğu (GSY), Ayrık Dalgacık Dönüşümü (ADD), Ampirik Kip Ayrışım Yöntemi (AKA) ve Ani frekans hesabı gibi zaman, zaman-frekans ve frekans analizi yöntemleri kullanılmıştır. Sinyallerden bu analiz yöntemleri kullanılarak elde edilen özellikler istatistiksel olarak incelenmiştir. Ayrıca hasta ve sağlıklı grupları ayırt etmek üzere sınıflandırma çalışmaları yapılarak sınıflandırma başarıları ölçülmüştür. Ayrıştırılmış alt band sinyallerinin istatistiksel özellikleri K-ortalamalı kümeleme algoritması kullanılarak elde edilen sınıflandırma ile reflü tayini için yüksek başarıda (%100) sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Gastroesophageal reflux is a disease of the stomach in which the stomach contents leak back into the esophagus because of loss of function in the lower esophageal valve. The disease is diagnosed by invasive techniques. The pH meter technique is accepted as the gold standard in diagnosis. Electrogastrography (EGG) is a method to measure the stomach's electrical activity with noninvasive technique via surface electrodes on the skin. In this thesis work, the EGG signals obtained from healthy subjects and patients with gastroesophageal reflux were analyzed using several signal processing methods. The main objective of the study was to produce the characteristics of EGG signals which are noninvasive methods to use for reflux diagnosis. Many physiological signals can affect the EGG signals as noise due to the low frequency of the signals. Thus, the first step of this study was applying both Singular Spectrum Analysis and Butterworth filtering so as to eliminate noise from the EGG signals. Time analysis, time-frequency analysis and frequency analysis methods as Power Spectral Density (PSD), Discrete Wavelet Transformation (DWT), Emprical Mode Decomposition (EMD) and Instantaneous Frequancy were used to get evident features from the EGG signals of healthy subjects and patients. The features obtained from the analysis of healthy and patient EGG results were investigated statistically .In order to distinguish patient and healthy subjects classification technique was used and classification degree was measured. Classification which was obtained from K-means clustering algorithm using statistical features of decomposed sub-band signals resulted with high success (100%) to diagnose reflux.