Turkish press and the early cold war (1945-1950)
Türk basını ve erken soğuk savaş (1945-1950)
  1. Tez No: 439138
  2. Yazar: SEMİH GÖKATALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU BOYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Basın, Erken Soğuk Savaş, Turkey, Press, Early Cold War
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Bu tez, dönemin gazetelerini kullanarak, Türk basınının 1945-1950 arasındaki erken Soğuk Savaş algılarının nasıl şekillendiğini incelemiştir. Bu dönem, Sovyetlerin Türkiye'den talepleriyle Türkiye'nin batıya yönelmesine ve çok partili sisteme geçiş gibi siyasi ve liberal ekonomiye geçiş gibi iktisadi dönüşümlere tanıklık etmiştir. Bu atmosferde, siyasilerle organik bağları bulunan Türk basını, erken Soğuk Savaş kamuoyunun şekillenmesinde anahtar bir role sahiptir. Basın, kamuoyunu Türk dış politikasındaki değişikliğin zorunluluğuna inandırmak görevini üstlenmiş ve ayrıca dış güçlere politikacıların resmi kanallardan veremeyeceği mesajları iletmek için aracı rolünü oynamıştır. Hem hükümet yanlısı hem de muhalefet destekçisi gazeteleri içeren Türk basınının, erken Soğuk Savaş algıları ve sunuşlarının doğrusal bir biçimde ilerlemediği hatta pek çok tutarsızlıklara sahip olduğu, bununla birlikte basının dış gelişmeleri algılamasının tek düze olmadığı gözlemlenmiştir. Ancak yine de bu tezin tartıştığı üzere, yukarıda bahsi geçen algılar birbirlerinden çok uzak görünmemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigated how Turkish press' perceptions of the early Cold War were shaped from 1945 to 1950 by utilizing newspaper articles from the relevant period. The period at hand experienced Soviet demands from Turkey, Turkey's drive to the West, and domestic political (i.e., transition to the multi-party system) and economic (i.e., transition to the liberal economy) changes. In this atmosphere, the Turkish press, which had organic links with politicians, had a vital role in shaping the domestic public opinion according to the early Cold War dynamics. In other words, the press was instrumental both to make the Turkish public to believe that a change in Turkish foreign policy direction was absolutely necessary and to spread out messages to the world with regard to Turkey's understanding of struggles among foreign powers, which could not be uttered by Turkish political figures through the official channels. Early Cold War perceptions and presentations of the Turkish press, including governmental and oppositional newspapers did not follow a linear trend, in fact they had many inconsistencies; besides, the press did not perceive international developments in a uniform manner. Nonetheless, as this thesis argued, the abovementioned perceptions did not appear to be divergent from each other.