N'den k çıkışlı tamir edilemez sistemlerin güvenilirliği üzerine
About reliability of nonrepairable k-out-of-n system
- Tez No: 439784
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Sistem Güvenilirliği, Bağımsız Bileşenli Sistemler, Tamir Edilemez Sistemler, n'den k Çıkışlı: F (G) Sistemler, Ardıl Sistem, System Reliability, Systems with Independent Components, Nonrepairable Systems, k-out-of-n Systems, k-out-of-n: F (G) system, Consecutive System
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Sistem, belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere karmaşık bir biçimde düzenlenmiş parçaların bileşimidir. Sistemi oluşturan parçalara, sistemin bileşeni denilmektedir. Sistemlerin bileşenlerinin bağımlı ya da bağımsız olması, tamir edilebilir ya da tamir edilemez olması gibi durumlarda farklı sistem çeşitleri elde edilmektedir. Bu sistemler temel olarak seri, paralel ve n'den k çıkışlı olmak üzere üçe ayrılsa da en genel olan ve en sık kullanılan sistemler, n'den k çıkışlı sistemlerdir. Bu çalışmanın ilk bölümünde, güvenilirlik kavramı ve sistemlerden bahsedilmiş ve sistem güvenilirliği hakkındaki önceki çalışmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde, güvenilirlik analizinde kullanılan fonksiyonlar ve değerler tanıtılmış ve parçaların güvenilirliğini hesaplamak için kullanılan bazı özel dağılımlara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde; sistemleri kurmak için kullanılan yapılar ile yol ve kesen kümeleri tanıtılmış, ayrıca yol ve kesen kümelerinin nasıl elde edileceği gösterilmiştir. Dördüncü bölümde, bağımsız bileşenli sistemler tanıtılmış ve güvenilirliklerinin nasıl hesaplanacağı gösterilmiştir. Beşinci bölümde ise bağımsız bileşenli ve tamir edilemez n'den k çıkışlı sistemler, F sistem, G sistem ve ardıl sistemin tanımı yapılmıştır. n'den k çıkışlı: F sistem, n'den k çıkışlı: G sistem ve ardıl sistemin n=5 olmak üzere, ayrı ayrı analizi yapılmış ve son olarak bu sistemler karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The system is a combination of items designed in a complex form to achieve a specific aim. The constituent parts of system is called system's component. Different system types is obtained such situations components of the system is repairable or nonrepairable, to be dependent or indepedendent. There are three basic systems by serial, parallel and k-out-of-n however most commonly and frequently are used k-outof- n systems. In the first chapter, it is adverted the reliability concept and systems also it is mentioned previous studies about system reliability. In the second chapter, basic functions and values are introduced that are used in reliability analysis also some special distributions used to calculate the reliability of items are introduced. In third chapter, the structures are used to build the systems, path and cut sets are introduced, also it is described how to obtain cut and path sets. In the fourth chapter, the systems with independent components are introduced and shown how to calculate their reliabilities. In the fifth chapter; nonrepairable k-out-of-n systems with independent components, F systems, G systems and consecutive systems are introduced. k-out-of-n: F system, G system and consecutive system are analyzed seperately and finally these system compared for n=5.