Hassa İlçesi'nde tarihi ve arkeolojik araştırmalar
The historical and archaeological studies in the Town of Hassa
- Tez No: 439813
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY ÖZGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hassa, Amanoslar, Kuzey Suriye, Hititler, Akdeniz, Hassa, Amanos Mountains, North Syria, Hittites, Mediterranean
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Ġnsanoğlu, içinde yaĢayacağı coğrafyayı seçerken yeryüzü Ģekilleri, iklim Ģartları, su kaynakları ve yol güzergahları gibi faktörleri dikkate almıĢtır. Bundan dolayı Akdeniz ve Mezopotamya Medeniyetlerinin yayılmasında Anadolu, oldukça önemli bir rol oynamıĢtır. AraĢtırma sahamızı oluĢturan ve Mezopotamya ile Anadolu arasında kilit konumda olan Hassa Bölgesi, bu medeniyetlerin Anadolu‟ya yayılmasında bir köprü vazifesi görmüĢtür. Öyle ki, araĢtırma sahamızın önemli unsurlarından biri olan Amanoslarda, Mezopotamya ile Anadolu Yaylasını birbirine bağlayan pek çok geçit bulunmaktadır. Alkım‟ın ifade ettiği bu geçitlerden biri, Asurlular tarafından da kullanılan Hassa-Dörtyol tali yoludur. Amik Ovası‟nın kuzey kesiminde yer alan çalıĢma sahamızda, 11 höyük, 2 yerleĢme, 1 kale ve 2 mağara tespit edilmiĢtir. YapmıĢ olduğumuz bu tez çalıĢmasının, Kuzey Suriye ile Anadolu arasında bir geçiĢ noktası olan bu bölgenin tarihinin aydınlatılmasında faydalı olacağı kanısındayım.
Özet (Çeviri)
While choosing the geography to live in, people have always considered the factors such as land forms, climate conditions, water resources and routes. For this reason, Anatolia played an important role in expansion of Mesopotamian and Mediterranean Civilizations. Our research field, Hassa Region, which is a key point between Mesopotamia and Anatolia, functioned as a bridge when these civilizations expanded in Anatolia. In fact, there are many passages linking Mesopotamia and Anatolian Plateau in Amanos Mountains, which is a significant element in our research field. As Alkım stated, one of these passages is Hassa-Dörtyol sideroad used by Assyrians. In our research field carried out in the north part of Amik Plain, 11 hill towns, 1 castle, 2 settlements and 2 caves were identified. This study aims to shed light on the history of this region, which is a passage point between North Syria and Anatolia.