Yatılı bölge ortaokullarının durumlarının yönetici ve öğretmen algılarına göre değerlendirilmesi (Batman İli örneği)
Boarding secondary school district teachers perception by the problems and evaluation manager of (Batman sample)
- Tez No: 439966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI İSMAİL ARSLANTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Yatılı Bölge Ortaokulları, Education, Boarding Secondary School
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı yatılı bölge ortaokullarının durumlarını yönetici ve öğretmen algılarına göre değerlendirmektir. Bu araştırma 2013-2014 eğitim öğretim yılında Batman ilinde bulunan YBO'larda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin görüşlerine göre YBO'ların durumlarına yönelik yönetici ve öğretmen algılarını betimlemeye yönelik olduğundan genel tarama modelindedir. Araştırmanın çalışma evrenini 2013-2014 eğitim öğretim yılında Batman ilinde bulunan YBO'larda görev yapan yönetici ve öğretmenler oluşturmaktadır. Evrenin tümüne ulaşılabilir olmasından dolayı evrenin tümü örnekleme dahil edilmiştir. YBO kurumları yönetici ve öğretmenlerine yönelik olarak hazırlanan ölçekte yer alan sorulara ilişkin olarak, yönetici ve öğretmenler tarafından verilen yanıtlar ayrı ayrı incelenmiş ve ölçek ile toplanan verilerin değerlendirilmesi bilgisayar ortamında ve“SPSS 22 for Windows”istatistik programı ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak Köroğlu (2009: 144) tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Veriler SPSS istatistik programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda yönetici ve öğretmenlerin Yatılı Bölge Ortaokullarının fiziki alt yapı, finansman, eğitim-öğretim, öğrenci ve personel boyutlarına ilişkin görüşlerine bakıldığında görüşlerinin“kısmen katılıyorum”düzeyinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yönetici ve öğretmenlerin fiziki alt yapı durumuna ilişkin sorunlarla personel, öğrenci, finansman ve eğitim öğretim boyutlarına göre daha az karşılaştıkları görülürken, eğitim öğretim boyutunda ise diğer boyutlara göre daha çok sorunla karşılaştıklarını ifade ettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research the status of boarding secondary school administrators and teachers are evaluated according to perception. This study is located in the province of Batman in the 2013-2014 academic year working in SWO SWO according to the opinion of administrators and teachers for the situations of administrators and teachers to describe their perception is that general screening model. The population of the study in the academic year 2013-2014 in the province of Batman administrators and teachers are working in SWO. All of the universe can be achieved are included in the sample because all of the universe. YBO agency administrators and teachers prepared for the scale of the questions in regard to the administrator by teachers and responses were examined separately and scale the data gathered by the evaluation of a computer and“SPSS 22 for Windows”statistical program was made with. Köroğlu as a means of data collection (2009: 144) was used scale developed by. Data were analyzed using SPSS statistical program. According to the results achieved by the analysis of data, administrators and teachers, and staff availability for SWO physical infrastructure of the general perception that“I agree partialy”result was reached. The age of administrators and teachers who participated in the study, according to the financing of SWO, education, student and staff perceptions of status did not show a significant difference was concluded.