Adana İl merkezinde aile hekimleri ve gebelerde prekonsepsiyonel bakımın değerlendirilmesi
Assesment of preconceptional care of primary care physicians and pregnants in Adana City Center
  1. Tez No: 440035
  2. Yazar: SALİHA BARUTÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ BOZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Prekonsepsiyonel bakım, gebelik öncesi bakım, farkındalık, Preconceptional care, pre pregnancy care, awareness
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Sahada görev yapmakta olan aile hekimlerinin prekonsepsiyonel bakım konusundaki farkındalıkları ve verdikleri önemi ortaya koymak, aynı zamanda gebelerin bu konudaki farkındalıklarını saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini Adana ili merkez ilçelerinde görev yapmakta olan 48 aile hekimi ve takibinde olan 250 gebe oluşturdu. Veriler; tarafımızca oluşturulan, her hekime genel tutum ve davranışlarını, farkındalığını incelemek amacıyla 22 sorudan oluşan bir anket ve her gebe için yapılan spesifik uygulamaları incelemek amacıyla 19 sorudan oluşan ikinci bir anket, gebelere ise ayrıca yüz yüze yapılan bir anket aracılığı ile toplanmıştır. Bulgular: Araştırmaya 250 gebe ve 48 hekim katıldı. Katılan gebeleri yaş ortalaması 27,8±5,6 yıldı. Yaş grubu olarak baktığımızda % 2,8'i 18 yaş ve altı, % 12,8'i 35 yaş ve üzeri olup riskli gruba girmekteydi. Gebelerin % 89,2'sinin gebeliği planlıydı. Gebe kalmadan önce danışmanlık hizmeti aldığını belirten gebelerden; % 35,4'ü aile hekiminden, % 29,5'i kadın doğum uzmanından, % 18,5'i ebeden, % 9'u hemşireden, % 7,6'sı da diğer sağlık çalışanlarından danışmanlık aldığını belirtmişti. Hekimlerin % 60,4'ü üreme çağındaki hastalarına gebelik planı olup olmadığını sorduğunu, tamamı gebelik düşündüğünü söyleyen hastalara gebelik öncesi danışmanlık verdiğini belirtti. Sonuç: Sahada görev yapmakta olan aile hekimleri gebelik öncesi bakımı kısmen uyguluyor olsalar da bu konuda standart bir uygulama bulunmamaktadır. Gebelerin de gebelik öncesi bakım hakkındaki farkındalıkları düşük bulunmuştur. Gebelik öncesi bakım ile ilgili standart bir taslak oluşturulup uygulamaya konulması önerilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Revealing the awareness and given significance of primary care working on the field in preconceptional care while determining the awareness of pregnant in this particular. Materials and Metods: The sample of the study constituted of 48 primary care physicians serving in Adana city centre, followed by 250 pregnant patients. Data are collected through a survey that consist of 22 questions formed by us that are generated for investigating the general attitude, behaviour and awareness of every physician and a second survey consisting of 19 questions, generated for investigating specific applications performed to all pregnant, and another survey that was performed with pregnant patients face to face. Findings: 250 pregnant patients 48 physicians participated in this research. The mean of the participating pregnant patients was 27.8±5.6 years. When stratifying by age, % 2,8 was 18 years of age or younger, % 12,8 was 35 of age and in the hazardous group. % 89,2 of the pregnancies were planned. On the pregnant patients who stated that they received consultancy from a primary care physician, % 29,5 from a gynecologist, % 18,5 from midwife, % 9 from a nurse and % 7,6 from another healthcare Professional. % 60,4 of the physicians stated that they asked patients in reproductive period if they were planning a pregnancy, all of them stated that they consulted patints who indicated to plan a pregnancy. Result: Although physicians serving on the field were performing prepregnancy care, no standart application exists in this particular. Also, the awareness of pregnant patients about preconceptional care has been found low. It is suggested to create a standart outline about prepregnancy care and to put it into practice.