Marka Hukukunda sessiz kalmak suretiyle hak kaybı
Loss of right via staying silent in Trademark Law
- Tez No: 440109
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN DURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Marka, Dürüstlük kuralı, Sessiz kalma, Trademark, Honesty rule, Staying silent
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Ticaret Hukuku) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, marka hakkı sahibinin dava hakkı olmasına rağmen uzun süre sessiz kalıp daha sonra dava açması halinde dava hakkını yitirmesini incelemek amacıyla kaleme alınmıştır. Sessiz kalma yoluyla hak kaybı olarak adlandırılan bu ilke, mevzuatımızda hükme bağlanmamış, uygulama ve öğreti tarafından kabul edilmiştir. Çalışmamızda, uygulama ve öğreti tarafından şekillenmiş olan ilkenin uygulanma şartları ayrıntılı olarak incelenmiştir. Konu ele alınırken, yer yer mahkeme kararlarına da yer verilmiştir. Çalışmada söz konusu ilkenin yerindeliği de incelenmiştir. Her ne kadar bazı yönlerden eleştirilse de, sessiz kalma yoluyla hak kaybı, Türk Medeni Kanunu'nun ve hukukun temel ilkelerinden olan dürüstlük kuralına dayandığından, hukuk uygulaması tarafından ağırlıklı olarak kabul edilmektedir. Nitekim bu kabul, 1982 Anayasası'ndaki hukuk devletinin bir yansıması olan hukuki güvenlik ilkesine, yani bireylerin sürekli dava tehdidi altında kalmamasına uygundur. Ayrıca çalışmamızda olması gereken hukuk açısından da somut bir düzenleme yapılması gerekip gerekmediği incelenmiş olup, somut uyuşmazlığa göre farklı değerlendirme yapılmasının Türk hukuku açısından yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been penned in order to consider the losing the right to sue by a trademark owner in case of opening lawsuit after having remained silent for a long time even though she / he had the right to sue. This principle called loss of right via staying silent has been prescribed in our legislation and recognized by practice and doctrine. In our study, the exercising terms of practice and doctrine – shaped principle have been comprehensively scrutinized. While the topic was being addressed to, the court decisions have also been comprised from place to place. In the study, the principle of being only justof said principle has also been looked through. Although being criticized from some aspects, the loss of right via staying silent has been dominantly recognized by law practices whereas it is based on the honesty rule being from the fundamental principles of Turkish Civil Code and law. Indeed, this acceptance is in compliance to the legal security principle, being the reflection of a state of law in 1982 Constitution namely the individuals not remaining constantly under the threat of lawsuit. Furthermore, whether or not a concrete arrangement is entailed also in terms of law which is a must to be in our study has been reviewed and it has been concluded that a concrete dispute – based distinctive assessment to be made is only just in terms of Turkish law.