Üniversiteli gençlerin demokratik değer algısı -Kırıkkale Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi örneği-
Perception of democracy of university youth -Kirikkale University and Middle East Technical University case
  1. Tez No: 440114
  2. Yazar: HASAN KALA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOLUNAY ŞENOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik, Demokrasi ve Demokrasi Eğitimi, Demokratik Değerler, Eğitim, Üniversite Eğitimi, Youth, Democracy and Education of Democracy, Education, Democratic Values, University Education
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu tez çalışmasında; "Üniversiteli Gençlerin Demokratik Değer Algısı –Kırıkkale Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Örneği- konusu, Kırıkkale Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde üniversite eğitimi alan gençler üzerinde uygulanan anket ve literatür çalışmalarından hareketle açıklanmaya çalışılmıştır. Tez çalışmasının teorik kısmında; gençlik olgusu, Türkiye'de gençliğin durumu, demokrasi, demokratik değerler ve gençlik, gençlik ve üniversite eğitimi konuları farklı başlıklar altında incelenmeye çalışılmıştır. Öncelikle, gençlik dönemine ait özelliklerin neler olduğu, bireyler üzerinde olumlu ya da olumsuz ne gibi etkiler oluşturduğu gibi konular ele alınmaya çalışılmıştır. Sonrasında, demokrasi kavramı ayrıntılı bir şekilde incelenerek, genel kabul görmüş demokratik değerler, uygulanan demokrasi modelleri içerisinde incelenmeye çalışılmıştır. Son olarak da, eğitim sistemi içerisinde demokratik değerlerin nasıl öğretildiği, üniversite eğitimi alan gençlerin özellikleri ve demokratik değer algıları anlaşılmaya çalışılmıştır. Tezin saha çalışması kısmında; hazırlanan 48 soruluk anket formu ile Kırıkkale Üniversitesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde 5 farklı fakültede eğitim alan 938 genç üzerinde demokratik değer algı durumları ile aralarındaki farklılık ve benzerlikler tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak; üniversiteli gençlerin demokratik değer algılarının iyi düzeyde olduğu farklı sonuçlarla ortaya konmuştur. Üniversiteli gençlerin bireysel ve toplumsal konularda kendilerini daha kolay ifade edebildikleri ve toplumsallaşma konusunda sorun yaşamadıkları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis,“Perception of Democracy of University Youth- Kırıkkale University and METU Case”has been aimed to clear up based on the survey and literature researches which are conducted on university students at Middle East Technical Universty and Kırıkkale University respectively. In theoretical section of thesis; current condition of Turkey's youth, democracy, democratic values and youth, youth and university education has been examined under different headings. In the first place, the issues like what the distinctive qualities of youth period are, and what kind of effects they have on individuals either positively or negatively are has been examined in detail. Then, after examining democracy concept in detail, widely accepted democratic values have been analyzed in terms of applied democracy models. Lastly, how democratic values are taught, qualities of university students and their democratic perception of values are tried to pinpoint. In the fieldwork section of the thesis, with survey form which has 48 questions, the effect of democratic perception of values on university students of Kırıkkale and Middle East Technical University, and the similarities and differences between two universities has been tried to identify respectively. As a result, it has been found out with clear evidences that university students has a good level of perception of democracy. It has been clearly understood that youth in both universities can express themselves easily on personal and social issues, and don't have problems in socialization process.