Türk Cumhuriyetlerinden gelen yükseköğrenim öğrencilerinin Türk milliyetçiliği algısı: Ardahan Üniversitesi örneği
The Turkish nationalism perception by the higer education students that come from Turkic Republics: Case of Ardahan University
  1. Tez No: 787045
  2. Yazar: UĞUR BİLGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAY ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyet, Milliyetçilik, Türk Milliyetçiliği, Türk Dünyası, Milliyetçilik Algısı, Nationality, Nationalism, Turkish Nationalism, Turkish World, Perception of Nationalism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Millet kavramı ruhani bir ilke niteliğindedir. Millet kavramının meydana gelebilmesi için dil, dini yakınlık, ırk ve ortak menfaatler gibi unsurların mevcut olması gerekmektedir. Milliyetçilik kavramının devletlerin oluşmasıyla söz konusu olduğu ifade edilmektedir. Milliyetçilik kavramı milli birim ile politik birimin kendi içinde bir ahenge sahip olması anlamına gelmektedir. Dil unsuru bir milletin dayanak noktasını oluşturmaktadır. Millet olmanın en önemli göstergelerinden birinin dil olduğu ifade edilmektedir. Bu nedenle hem milliyetçiliğin hem de millet kavramının asıl dayanak noktası dil olmaktadır. Bununla birlikte dil milliyetçiliği, çoğunlukla kültürel milliyetçilik olarak da ifade edilmektedir. Milliyetçiliğin hızla genişleyen etkisi uzun yıllar farklı milletlerin hakimiyetinde kalmış etnik grupların ayaklanmalarına ve ulus devletlerin kurulmasına yol açmıştır. Milliyetçiliğin, tüm dünyada hızla gelişmesine paralel olarak çok uluslu bir yapıya sahip olan, Osmanlı devleti de etkilenmiştir. Osmanlı devleti, değişen ekonomik ve teknolojik gelişmelerin gerisinde kalması ve sürekli ağır kayıplar verdiği savaşların etkisiyle dağılma sürecine girmiştir. Bu ortamda, Osmanlı devletinde batılı anlamda modernleşme ihtiyacı ortaya çıkmış, bu ihtiyaca cevap olarak da birçok siyasal düşünce ortaya çıkmıştır. Bu düşünceler, milliyetçilik eksenli olup, birçoğu ( İslamcılık, Osmanlıcılık, Batıcılık) toplumda istenilen etkiyi yaratmadığı için destek bulamamıştır. Türk milliyetçiliği fikri de dağılmakta olan Osmanlı imparatorluğunun son dönemlerinde aydınlar tarafından bir kurtuluş yolu olarak görülmüştür. Türk milliyetçiliğinin gelişiminde Çarlık Rusya'sının baskısından kaçarak Osmanlı devletini yurt kabul eden aydınlar ve Avrupa'daki gelişmeleri yakından takip etmek isteyen imparatorluğun, eğitim için batıya gönderdiği öğrencilerin buradaki düşüncelerden etkilenmesiyle olmuştur. Batıya eğitim için gönderilen öğrencilerde Türk milliyetçiliğinin gelişmesindeki en önemli etken batıda yapılan Türkoloji çalışmaları olmuştur. Batıdaki Türkoloji çalışmaları, Türklerin ana yurtlarına ve kökenlerine dair önemli kaynakları ortaya çıkarması, Kırım Türkü olan İsmail Gaspıralı'nın faaliyetlerinden etkilenen ve Orta Asya'daki faaliyetlerinden dolayı Rus baskılarından kaçarak Osmanlı'ya gelen Türk aydınların düşünceleri, Osmanlı devletinin kabul ettiği dine dayalı millet anlayışının aksine Osmanlı aydınlar üzerinde büyük değişimlere sebep olmuştur. Bu düşüncenin sonucu olarak, Osmanlı devletinin yıkılmasının ardından Anadolu'da kurulan genç cumhuriyet, millet anlayışının köklerini ve tarihini din yerine batı tarzı modern biçimde Türk kimliği üzerine inşa etmişlerdir. Türk Cumhuriyetleri'nin bağımsızlıklarını ilan etmelerinden önceki süreçte SSCB'nin yoğun etkisi altında kalmıştır. Bu dönemde Türk Cumhuriyetleri SSCB'nin kültürünü ve sosyal hayatını önemli ölçüde benimsemiştir. Bu nedenle Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri'nin demokrasi anlayışlarının da farklılık gösterdiği görülmektedir. Milliyetçilik kavramı SSCB döneminde yaygın bir niteliğe sahip olmamıştır. Çünkü ekonomik ve siyasi olarak“üst birlik”içinde yer almak ulusal kimlikleri ve ulusallık düşüncesinin yadsınmasına yol açmıştır. Toplumların sahip olduğu hayat tarzları kültür tarafından meydana getirilmektedir. Kültür kavramı ilk olarak ailede oluşmaktadır. Bununla birlikte kültür kavramının iş ortamında, arkadaş çevresinde, okulda ve genel olarak içinde yaşanılan toplumla şekillendiği ifade edilmektedir. Karşılıklı anlayışın artırılması için milletler ve halklar arasındaki düşüncelerin, kültürün, sanatın ve kültürün değişimi kültürel diplomasi olarak ifade edilmektedir. Kamu diplomasisinin en temel unsurunun kültürel diplomasi olduğu ifade edilmektedir. Çünkü kamu diplomasisi aracılığıyla milletler ve kültürler arasında sanat, fikir, bilgi ve kültüre ait diğer unsurlar birbirleriyle etkileşim içerisine girmektedir. Kamu diplomasisinin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için kültürel diplomasiye ilişkin faaliyetlerin birçok unsur ile uyum içerisinde olması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti de soydaş devletleriyle, sosyo-kültürel ve siyasi ilişkiler kurarak güçlü bağlar kurmak istemiştir. Bu çerçevede, Türkiye Cumhuriyeti eğitim faaliyetleri, sanatsal gösterimler ve tanıtım organizasyonları gibi faaliyetler uygulamıştır. Tika, Türksoy gibi kurumlar aracılığıyla da bu politikalarını yürütmektedir. Bu bağlamda yükseköğretime de öncelik vermiş, 1992'den itibaren "Büyük Öğrenci Projesi'ni'' uygulamaya konmuştur. Böylece Türk Cumhuriyetindeki gençlerin Türkiye'de yükseköğrenim görmesini teşvik etmiş ve kolaylaştırmıştır. Bu çalışma, Türkiye'nin Türk Cumhuriyetleriyle Türk milliyetçiliği ve Türk kültürünü geliştirmek için uyguladığı kültürel politikaların sonucunu, Ardahan Üniversitesi ölçeğinde, Türk Cumhuriyetleri öğrencilerinin, Türk Milliyetçiliği Algısı çerçevesinde ölçmektir.
Özet (Çeviri)
The concept of nation is a spiritual principle. In order for the concept of nation to occur, elements such as language, religious affinity, race and common interests must be present. It is stated that the concept of nationalism comes into question with the formation of states. The concept of nationalism means that the national unit and the political unit have a harmony within themselves. Language is the mainstay of a nation. It is stated that one of the most important indicators of being a nation is language. For this reason, the mainstay of both nationalism and the concept of nation is language. However, linguistic nationalism is also often referred to as cultural nationalism. The rapidly expanding effect of nationalism has led to the revolts of ethnic groups, which have been under the domination of different nations for many years, and the establishment of nation-states. In parallel with the rapid development of nationalism all over the world, the Ottoman state, which had a multinational structure, was also affected. The Ottoman state entered the process of disintegration due to the fact that it lagged behind the changing economic and technological developments and the wars in which it constantly suffered heavy losses. In this environment, the need for modernization in the western sense emerged in the Ottoman state, and many political ideas emerged in response to this need. These ideas were based on nationalism, and many of them (Islamism, Ottomanism, Westernism) could not find support because they did not create the desired effect in society. The idea of Turkish nationalism was also seen as a way of salvation by the intellectuals in the last period of the disintegrating Ottoman empire. The intellectuals who accepted the Ottoman state as their homeland by escaping the pressure of Tsarist Russia in the development of Turkish nationalism, and the students sent to the west for education by the empire, which wanted to closely follow the developments in Europe, were influenced by the thoughts here. The most important factor in the development of Turkish nationalism among students sent to the West for education was the Turkology studies conducted in the West. Turcology studies in the West, revealing important sources about the homeland and origins of the Turks, the thoughts of the Turkish intellectuals who were affected by the activities of the Crimean Turk, İsmail Gaspıralı, and who came to the Ottoman Empire to escape the Russian pressure due to their activities in Central Asia, On the contrary, it caused great changes on the Ottoman intellectuals. As a result of this thought, the young republic that was established in Anatolia after the collapse of the Ottoman state, built the roots and history of the understanding of nation on the Turkish identity in a western style instead of religion. It was under the intense influence of the USSR in the period before the Turkish Republics declared their independence. In this period, the Turkic Republics adopted the culture and social life of the USSR to a great extent. For this reason, it is seen that the understanding of democracy between Turkey and the Turkic Republics also differs. The concept of nationalism was not widespread in the USSR period. Because being in the“upper union”economically and politically has led to the denial of national identities and the idea of nationality. The lifestyles of societies are created by culture. The concept of culture is first formed in the family. However, it is stated that the concept of culture is shaped by the work environment, the circle of friends, school and the society in general. The exchange of ideas, culture, art and culture between nations and peoples in order to increase mutual understanding is expressed as cultural diplomacy. It is stated that the most basic element of public diplomacy is cultural diplomacy. Because, through public diplomacy, art, ideas, knowledge and other cultural elements interact with each other between nations and cultures. In order for public diplomacy to be carried out effectively, activities related to cultural diplomacy must be in harmony with many elements. The Republic of Turkey also wanted to establish strong ties with its cognate states by establishing socio-cultural and political relations. In this framework, the Republic of Turkey has implemented activities such as educational activities, artistic performances and promotional organizations. It also carries out these policies through institutions such as Tika and Türksoy. In this context, it has given priority to higher education, and since 1992, the“Great Student Project”has been put into practice. Thus, it encouraged and facilitated the young people in the Turkish Republic to receive higher education in Turkey. This study is to measure the result of the cultural policies implemented by Turkey to develop Turkish nationalism and Turkish culture with the Turkic Republics, on the scale of Ardahan University, within the framework of the Turkish Nationalism Perception of the students of the Turkic Republics.