Sağlıklı genç bireylerde karada ve su içinde yapılan kısa dönem yüksek şiddetli aralıklı egzersiz eğitiminin aerobik kapasite ve kas performansı üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of aerobic capasity and muscle performance during short term land and water based high intensity interval training in healthy young people
- Tez No: 440200
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURSEN İLÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Yüksek şiddetli aralıklı egzsersiz eğitimi, core stabilizasyon, aerobik kapasite, su içi egzersiz
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç : Bu çalışmanın amacı sağlıklı genç bireylerde karada ve su içinde yapılan Yüksek Şiddetli Aralıklı Egzersizin kas performansı ve aerobik kapasite üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmaya 18-25 yaş arası 41 sağlıklı katılımcı dahil edildi. Katılımcıların demografik bilgileri (yaş, cinsiyet, boy uzunluğu, beden ağırlığı, beden kütle indeksi) kaydedildi. Tüm katılımcılar aerobik kapasite (mekik koşu testi), Core Stabilizasyon (60° fleksiyon testi, Biering-Sorensen ekstansiyon testi, yan köprü kurma testi) ve fonksiyonel kas kuvveti (dikey sıçrama testi) testleri kullanılarak değerlendirildi. Katılımcılar su içi, kara ve kontrol olacak şekilde üç gruba ayrıldı. Su içi ve kara grubuna iki haftalık toplamda altı seans yüksek şiddetli aralıklı egzersiz eğitimi verildi. Bulgular: İki haftalık süre sonunda üç grup arasında dikey sıçrama mesafesi dışında tüm ölçüm parametreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0.05). Sonuç :Sağlıklı genç yetişkinlerde aerobik kapasite ve core stabilizasyonun geliştirilmesi açısından kısa süreli yüksek şiddetli aralıklı egzersiz eğitimi etkilidir. Eğitimin karada veya su içinde yapılması ölçülen parametreler açısından bir fark oluşturmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to search comparison of aerobic capasity and muscle performance during land and water based High Intensity Interval Training in healthy young people. Method: Fourty-one (41) healty young people (18-25 ages) included this study. Demographic information (age, gender, height, weight, body mass index), aerobic capasity (shuttle run test), core stabilization (60° flexion test, Biering-Sorensen extension test, side plank test) and functional muscle strength (vertical jump test) assesments were performed. Participants separated into three groups shaped like water exercise, land based exercise and control. Water and land based exercise group joined three group sessions of in a week for two weeks in addiction to high intensity interval training. Results: There is mean differences between results of all assesments except vertical jump distance of groups(p0,05) except 60° flexion test(p=0,00). Conclusion: Results show that,short-term high-intesity intermittant exercises are effective on aerobic capasity and muscle performance in healthy young people. There was no difference between measured parameters of exercises performed in water or on land based. Key-words: high intensity intermittant exercises, core stability, aerobic capasity, aqua therapy