Topuk dikeni (subkalkaneal SPUR) tedavisinde radial basınç dalga tedavisinin (RPWT) etkinliğinin incelenmesi
The effectiveness of radial pressure shock wave therapy in patients with subcalcaneal spur
- Tez No: 440205
- Danışmanlar: DOÇ. SELNUR NARİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Topuk dikeni, RPWT, Ayak tabanı basınç ölçümü, Subcalcaneal spur, RPWT, Foot plantar pressure
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, topuk dikeni (plantar fasiit) rahatsızlığı olan kişilerde radial şok dalga tedavisinin (RPWT) etkinliğini araştırmaktır. Yöntem: Bu çalışmaya topuk dikeni tanısı almış 40 olgu alınmıştır. Çalışma öncesinde olgular tedavi grubu (TG) ve kontrol grubu (KG) olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Her iki gruba da ortopedist tarafından uygun görülen standart medikal tedavi (NSAİİ) verildi. TG' daki olgulara ek olarak Swiss Dolorclast Master Radial Shock Wave cihazı ile 6 seans RPWT (2,5 bar şiddetinde, 2500 atım, 10 Hz) uygulandı. KG' na ise ek herhangi bir tedavi uygulanmadı. Her iki gruptaki olguların ağrı düzeyleri (Nümerik Ağrı Skalası), yaşam kaliteleri (Kısa-Form 12), fonksiyonellik düzeyleri (Ayak Fonksiyon İndeksi ve Amerikan Ayak ve Ayak Bileği Ortopedi Derneği Skoru) ve ayak tabanı basınç (Novel Emed Pedografi Platform) ölçümleri olguların ilk geldiklerinde ve 4. haftalarında değerlendirildi. Bulgular: Tedavi öncesi değerlendirmelerde demografik ve antropometrik özellikler açısından gruplar benzerdir (p>0.05). Altı seanslık RPWT sonrası yapılan değerlendirmede TG'deki bireylerin ağrı düzeylerinde azalma, fonksiyonel düzeyde ve yaşam kalitesinde artış saptanırken (p0.05). Tedavi öncesi ve sonrası ayak tabanı basınçlarındaki değişimler incelendiğinde ise her iki grupta da istatistiksel olarak herhangi anlamlı bir değişim saptanamadı (p>0.05). Sonuç: RPWT kronik topuk dikeni hastaların erken dönem tedavisinde ağrıyı azaltmada, fonksiyonelliği ve yaşam kalitesini arttırmada etkili bir yöntemdir. Fakat sonuçlarımıza göre bu hastalarda RPWT nin erken dönemde ayak tabanı basınç ölçümlerine herhangi bir etkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effectiveness of the radial pressure shock wave therapy (RPWT) in patients with chronic subcalcaneal spur (plantar fasciitis). Method: This study was carried out on 40 patients who had been diagnosed with PF. Patients were divided into two groups as RPWT Group (RG) or Control Group (CG). Both groups were given standard medical treatment (NSAİD). While, additional six-sessions of rESWT (2,5 bar, 2500 impulses, 10 Hz) were applied to the RG, no additional treatment was given to the CG. Pain level (Numeric Pain Rating Scale), quality of life (Short-Form 12), functional level (Foot Function Index and American Orthopaedic Foot and Ankle Society Index) and foot plantar pressure (Novel Emed Pedography Platform) were evaluated at baseline and after four weeks. Results: At baseline, demographic and anthropometric characteristics of the patients were similar between groups (p>0.05). While the pain severity decreased, functional status and quality of life were improved after six-session of RPWT application in RG (p0.05). There was no change in terms of foot plantar pressure before and after the treatment in both groups (p>0.05). Conclusion: RPWT might be an effective method to decrease pain severity, improve functional and quality of life statues. However, RPWT has no effect on foot plantar pressure in patients with chronic plantar fasciitis according to our results.