Perroca hasta sınıflandırma ölçeği'nin Türkçe'ye uyarlanması: geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
The Turkish adaptation of the perroca patient classification scale: A reliability and validity study
  1. Tez No: 440269
  2. Yazar: GÜZİN YETİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta sınıflandırma, hemşirelik, geçerlilik ve güvenilirlik, Perroca Hasta Sınıflandırma Ölçeği, Patient Classification, nursing, reliabilty end validity, Perroca Patient Classification Scale
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Perroca Hasta Sınıflandırma Ölçeği'nin Türkçe'ye Uyarlanması: Geçerlilik Ve Güvenilirlik Çalışması Çalışmanın amacı, Perroca tarafından geliştirilen“Perroca Hasta Sınıflandırma Ölçeği”nin, Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir hasta sınıflandırma aracı olup olmadığını incelemektir. Bu çalışma, metodolojik bir çalışmadır; Ekim-Kasım 2015 tarihleri arasında Marmara Bölgesi'ndeki bir ilimizde bulunan özel bir hastanede gerçekleştirilmiştir. Örnekleme, ilgili hastanenin yoğun bakım ve bir dahiliyecerrahi servisinde en az 24 saat süre ile yatan 300 hasta (yapı geçerliliği ve iç tutarlılık) alınmıştır. Değerlendiriciler arası güvenilirlik testi için ilave olarak 32 hasta örnekleme dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak Sosyo-Demografik Form ile Perroca Hasta Sınıflandırma Ölçeği kullanılmıştır. Dokuz maddeli ölçeğin dil geçerliliği yapılmış ve 10 uzman görüşü ile kapsam geçerliliği sağlanmıştır. Ölçeğin Türkçe formu, Pearson korelasyon, Cronbach alfa (iç tutarlılık), bağımsız grup t testi (independent t test), kappa analizi (gözlemciler arası güvenilirlik) ve açımlayıcı faktör analizi (yapı geçerliliği) ile analiz edilmiştir. Perroca Hasta Sınıflandırma Ölçeği'nin kapsam geçerlilik indeksi .93 bulunmuştur. Ölçeğin iç tutarlılık Cronbach alfa katsayısının .86 ve madde - toplam puan korelasyonunun .11 ile .90 arasında olduğu belirlenmiştir. Açımlayıcı faktör analizinde ölçeğin iki alt boyuta ayrıldığı saptanmıştır. Tetkik - gözlem, kişisel hijyen, deri ve mukoza bütünlüğü, beslenme ve hidrasyon, hareket ve egzersiz, tedavi ve ilaç ile emosyonel destek isimli maddelerin bulunduğu alt boyut (7 madde)“kısa erimli planlama”olarak adlandırılmıştır. Bakım sürecini planlama ve koordinasyon ile sağlık eğitimi ve danışmanlık isimli maddelerin bulunduğu alt boyut (iki madde) ise“uzun erimli planlama”şeklinde isimlendirilmiştir. Gözlemciler arası güvenilirlik yönünden bağımsız grup t testinde istatistiksel olarak fark olmadığı saptanmıştır; kappa analizinde gözlemciler arasında mükemmel düzeyde uyum olduğu (.82) belirlenmiştir. Perroca Hasta Sınıflandırma Ölçeği'nin Türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışması sonuçları, bu ölçeğin hasta sınıflandırmada kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir araç olduğunu göstermektedir. Bu ölçek, hemşire iş yükünü belirleme ve hemşire insan gücü planlama yönelik hemşire araştırma ve yöneti uygulamalarında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The Turkish Adaptation Of The Perroca Patient Classification Scale: A Reliability And Validity Study To determine patient classification scale reliability and validity of the Turkish version of the“Perroca Patient Classification Scale”developed by Perroca. This methodological study was conducted in one private hospital in one province in the Marmara Region, between October and November, 2015. Sampling, about a hospital's intensive care and medical-surgical ward of 300 patients hospitalized for at least 24 hours were construct validity and internal consistency. Thirtytwo patients were included in the sample for inter-rater reliability test. Socio-demographic form and Perroca Patient Classification Scale were used for data collection tool. The validity of the nine items scale is language and content validity provided by the opinion of 10 experts. Turkish version of the scale, Pearson correlation, Cronbach's alpha (internal consistency), independent samples t-test (independent t test), kappa analysis (interobserver reliability) and exploratory factor analysis (construct validity), was analyzed. Perroca Patient Classification Scale content validity index was found of .93. Scale of Cronbach's alpha coefficient of .86 and the item - total correlations were determined to be between .11 and .90. Exploratory factor analysis determined that the scale is divided into two subscales. Investigation and monitoring, personal hygiene and eliminations, skin integrity, nutrition and hydration, locomotion or activity, therapeutics and emotional support are matter (substance 7)“short-term planning”has been called. Care process planning and coordination, health education are matter (substance 2)“long-term planning”has been called. In terms of interobserver reliability of the independent samples t test it showed no statistically significant difference; among the observers to be perfectly matched to the kappa statistics (.82) it was determined. In this study, the Perroca Patient Classification Scale was determined to be a valid and reliable scale. This scale could be used to determine the nursing workload and nurse manpower planning in nursing research and management practices.