Trimetobenzamid uygulanmış gebe sıçanlara, timokinonun yeni doğan karaciğer dokusu üzerine etkisi
Applied trimethobenzamide to pregnant rats, timokinon effect on neonatal liver tissue
- Tez No: 440307
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN GÖKÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Trimetobenzamid, Timokinon (TQ), Gebelik, Karaciğer Mikroskobisi, Trimethobenzamide, Thymoquınone (TQ), Pregnancy, Liver Microscopy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Gebeliklerin bazılarında görülen, bulantı ve kusmaya karşı kullanılan çok sayıda antiemetik ilaç bulunmaktadır. Sunulan çalışmada antiemetik trimetobenzamid'in gebe sıçanlarda ve yenidoğanlarda karaciğere olan muhtemel etkileri ile antioksidan olan timokinonun etkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmamızda 240-280 gram ağırlığında, 30 adet Wistar cinsi albino dişi sıçanı kullandı. Gebe olan sıçanlar gebeliklerinin ilk gününde; kontrol grubu, 1.grup 5 mg/kg/gün trimetobenzamid, 2.grup 10 mg/kg/gün trimetobenzamid, 3.grup 1ml suda 50 mg/kg/gün çözünen timokinon (TQ), 4.grup 5 mg/kg/gün trimetobenzamid+TQ, 5.grup 10 mg/kg/gün trimetobenzamid+TQ verilen 6 eşit gruba ayrıldı. Sıçanların gebeliklerini takiben 11 gün intramuskuler olarak 5mg/kg ve 10mg/kg dozlarda trimetobenzamid verilirken, TQ verilecek olan sıçanlara ise gebelikleri boyunca gavaj yolu ile uygulama yapıldı. Yavru sıçanların doğumdan üç gün sonra vücut ağırlıkları alındı. Doğumu takiben 3. gün sonunda anestezi altında anne ve yavrularından karaciğer dokuları alındı. Yapısal olarak ışık ve elektron mikroskobunda dokular incelendi. Biyokimyasal olarak ALT, AST, CAT, SOD ve MDA ölçümleri yapıldı. 10mg/kg dozda verilen trimetobenzamid, anne karaciğerinde yapısal değişiklik olarak vakuoler ve granüler dejenerasyona ayrıca mononüklear hücre infiltrasyonuna yol açmaktadır. Yavru sıçanların karaciğerlerinde 10 mg/kg dozda verilen trimetobenzamid sonucunda yağ damlacıklarının sayıca artmış olduğu ayrıca vakuoler ve granüler dejenerasyona neden olduğu gözlendi. Antioksidan olan TQ anne ve yavru karaciğerlerindeki hasarlanmayı düzeltmektedir. Bununla birlikte biyokimyasal verilerde istatistiksel bir anlamlılık elde edilemedi.
Özet (Çeviri)
Some of pregnancy seen in, there are a number of anti-emetic drugs used against nausea and vomiting. In the present study trimethobenzamide antiemetic in pregnant rats and liver from newborns timokino aimed to investigate the effect of antioxidant with potential impacts. We used 30 Wistar albino rats, 240-280 grams in our study. Pregnant rats with the first day of pregnancy; control group, 1.group 5mg/kg/day trimethobenzamide, 2. group 10mg/kg/day trimethobenzamide, 3.group 1ml of water at 50 mg/kg/day soluble TQ, 4.group 5mg/kg/day trimethobenzamide+TQ, 5.group 10mg/kg/day trimethobenzamide+TQ, they were divided 6 into groups. Following the pregnancy of rats 11 days intramusculary 5mg/kg/day and 10mg/kg/gün doses given trimethobenzamide, while the rats that were given TQ administration by gavage way during pregnancy. Three days after birth, the body weight was weighed. Three days after birth, mother and newborn rat livers were removed. Light microscope and electron microscope were examined tissues. Biyochemical in ALT, AST, CAT, SOD and MDA test were performed. 10mg / kg dose given trimethobenzamide, liver mother vacuolar and granular degeneration structural changes in the mononuclear cell infiltration leads. Newborn rats liver iver 10 mg/ kg dose results in the oil droplets is numerically larger trimethobenzamide we also observed that granular and vacuolar degeneration. TQ is correct that the antioxidant properties of mother to liver damage. However, the biochemical data could obtain statistical significance.