Şizofreni hastalarının primer bakım vericilerinin hastalığa ilişkin gereksinimleri ve bakım yüküne etkisi
The disease-related needs of schizophrenic patients' primary caregivers and their on care burden the effect
  1. Tez No: 440308
  2. Yazar: NESRİN ÇUNKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA ARSLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, primer bakım verici, gereksinimler, bakım yükü, Schizophrenia, primary caregivers, needs, care burden
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Çalışma şizofreni hastalarının primer bakım vericilerinin hastalığa ilişkin gereksinimleri ve bakım yüküne etkisini belirlemek amacıyla kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırma Denizli ilinde bir üniversitesi hastanesinde ayaktan takip edilen 21 ve yatışı yapılan 73 olmak üzere toplam 94 şizofreni hastasının bakım verenleri ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, 01.03.2015-31.12.2015 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin toplanmasında Anket Formu ve bakım verenlerin yük düzeylerini değerlendiren Bakım Verme Yükü Ölçeği kullanılmıştır. Bakım verenlerin bakım verirken, %64,9'unun ilaç tedavisi ve yan etkileri, % 67,0'ının şizofreni belirtileriyle baş etme, %61,7'sinin ilaç eğitimi, %58,5'inin erken uyarıcı belirtiler, %36,2'sinin şizofreni ile ilgili grup ve dernekler, %50,0'ının iletişim becerileri, %50,0'ının stresle baş etme, %60,6'sının bakım verdiği hastaların yasal hakları, %48,9'unun psikososyal tedavi, %47,9'unun günlük yaşantısıyla ilgili beceriler, %57,4'ünün bakım verdiği hastasının boş zaman aktivitelerini planlama, %61,7'sinin ev yaşamına katkısı gibi konularda bilgi ve donanıma ihtiyaç duydukları belirlenmiştir. Primer bakım vericilerin Bakım Verme Yükü Ölçeği puan ortalaması 38,47±15,05 olarak bulunmuştur. Primer bakım vericilerin, hastalarına ilaç vermekte güçlük çekmelerinin ilaç tedavisi ve yan etkileri, şizofreni belirtileriyle baş etme, erken uyarıcı belirtiler, iletişim becerileri, stresle baş etme, psikososyal tedavi yöntemleri, boş zaman aktivitelerini planlama, ev yaşamına katkısı konularında bilgi ve deneyimlere gereksinim duymalarının bakım yükünü etkilediği bulunmuştur. Tüm bulgular değerlendirildiğinde, bakım verenlerin bakım sürecinde, yaşadıkları güçlüklerle ve gereksinim duyduğu konularla etkili bir şekilde baş edebilmelerine yönelik kapsamlı, düzenli, sürekli eğitim programlarının oluşturulması ve ihtiyaç duydukları konulara ilişkin danışmanlık hizmetinin verilmesinin bakım verenlerin bakım yükü duygusunu azaltabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been done cross-sectional to research the requirements of caregivers of schizophrenia patients and the effects of these requirements on the care burden. The research has been done on caregivers of 94 schizophrenia patients which consists of 21 inpatients and 73 outpatients, at a university hospital located at the city of Denizli. The data has been collected between the dates of 1st of March 2015 and 31st December 2015. While collecting data, a questionnaire and a care burden scale that measures the level of burden of caregivers has been used. It has been concluded that, while care giving 64,9% drug treatment and side effects, 67% dealing with symptoms of schizophrenia, 61,7% drug education, 58,8% early warning symptoms, 36,2% groups and associations about schizophrenia, 50% communication skills, 50% dealing with stress, 60,6% legals rights of patient whom giving care, 48,9% psychosocial treatment, 47,9% daily living skills of patient, 57,4% managing the leisure time activities of the patient, 61,7% participating to domestic life, of caregivers need knowledge and experience. The average score of care burden scale of the primary caregivers is determined as 38,47±15,05. It has been concluded that, the primary caregivers' lack of knowledge and experience about drug treatment and side effects, dealing with symptoms of schizophrenia, early warning symptoms, communication skills, dealing with stress, psychosocial treatment, managing the leisure time activities of the patient, participating to domestic life, impress the care burden. When all the results are evaluated, it is clearly understood that the feeling of burden care for caregivers will be able to reduce with giving consultancy services related to what they need and with a creation of comprehensive, systematic, continuous education programs including the difficulties faced by caregivers and the requirements been able to cope easily with the difficulties during care period.