Avukatlarda ses bozukluğuna neden olan risk faktörleri: Lefkoşa örneklemi
Risk factors for dysphonia amongst lawyers: Case of nicosia
- Tez No: 440362
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELÇİN TADIHAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Sağlık Eğitimi, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Health Education
- Anahtar Kelimeler: avukatlar, ses bozukluğu, profesyonel ses kullanıcıları, lawyers, dysphonia, professional voice users
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tezde, avukatlarda ses bozukluğunu değerlendirme ve risk faktörlerini belirleme hedeflenmiştir.. Hedefe ulaşmak amacıyla Korn ve arkadaşlarının (2016)“Vocal Tract Discomfort and Risk Factors in University Teachers”anketi uyarlanarak“Avukatlarda Ses Bozukluğunu Değerlendirme ve Risk Faktörlerini Belirleme Anketi”oluşturulmuştur. Bu anket Onam formu, kişisel bilgiler, çalışma ortamı, klinik semptomlar, alışkanlıklar ve yaşam kalitesi olmak üzere 5 bölümden oluşmaktadır. Toplamda 46 sorudan oluşmaktadır. 46 sorunun 45'i çoktan seçmeli olup 1 tanesi açık uçludur. Bu anket 73 avukata uygulanmıştır. Boğazda ağrı ve tahriş semptomu ile yaş, cinsiyet, çalışma ortamı, alışkanlıklar ve yaşam kalitesi değişkenlerine göre oluşturulan gruplar karşılaştırılmıştır.“Çalışma hayatı”bölümünde avukatlara; çalışma, telefonda görüşme, müvekkilleri veya diğer kişiler ile görüşme süreleri, seslerini dinlendirme süreleri gibi organizasyonel faktörler hakkında sorular soruluştur.“Çalışma ortamı”bölümünde ise; avukatların çalışma ortamındaki gürültü; hava kalitesi; işten kaynaklanan stres, gerginlik ve kaygı gibi ergonomik ve çevresel faktörler hakkında sorular sorulmuştur.“Alışkanlıklar ve Yaşam Kalitesi”bölümünde, su tüketimi ve beslenme alışkanlıkları, tütün ürünleri, alkol ve bağımlılık yapıcı madde kullanımı; konuşkanlık; spor yapma, kilo durumu, stresli ve gergin kişilik, sürekli ilaç kullanımı gibi genel sağlık durumunu ve dolayısı ile yaşam kalitesini etkileyebilecek kişisel faktörleri hakkında sorular soulmuştur. Bulgulardan elde edilen sonuçlara göre; boğazda ağrı ve tahriş hissi şikayeti ile yaş, cinsiyet, çalışma ortamı, alışkanlıklar ve yaşam kalitesi değişkenlerinden hiçbiri ile istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to evaluate dysphonia amongst lawyers and to determine the occupational risk factors. Korn's et. al. (2016) survey“Vocal Tract Discomfort and Risk Factors in University Teachers”was adapted and“Evaluating Dysphonia Amongst Lawyers and Determining the Risk Factors”survey was developed for this thesis. The developed survey has five sections and consists of informed consent form, personal information, work life and environment, clinical symptoms, habits and quality of life. It includes 46 questions, which 45 of them are multiple choice and one is open ended. The survey was completed by 73 lawyers, that are practicing their profession at present. Symptoms of vocal tract discomfort were compared by age; gender; work environment; habits and quality of life and correlation between them was investigated. The“Work Life”section was related to organizational factors. In this section questions were about the durations of face to face and telephone conversations with clients; duration of the possible brakes that lawyers can rest their voice. The“Work Environment”section was related to ergonomic and environmental factors. In this section questions were about noise; air quality and work related stress. The“Habits and Quality of Life”section was related to personal factors. In this section questions were about habits of water, food, alcohol, tobacco products; addictive substance consumption and habits of talkativeness, sports, medical drug consumption, stressful personality characteristics and weight that effects general state of health, therefor the quality of life. The results showed that there are no correlations between vocal tract discomfort and age, gender, work environment, habits and quality of life.