Spor yöneticilerinin etik davranışları
Ethic behaviours of sports administrators
  1. Tez No: 440469
  2. Yazar: HACER YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Etik Davranış, Spor Yöneticisi, Ethic, Ethic behaviour, Sports administrator
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı; Spor Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatındaki üst, orta ve alt düzey yöneticiler ile memurların etik davranış gösterebilme düzeylerinin belirli demografik değişkenlere bağlı olarak, kişisel ahlaki değerler, örgütsel davranış ilkeleri ile kurumsal ve toplumsal değerler boyutlarında belirlenerek ortaya konulmasıdır. Bu amaçla Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan 317 personele 3 bölüm ve 74 maddeden oluşan ölçekli bir anket uygulanmış veriler (SPSS 19 for Windows) paket program kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan güvenilirlik analizleri her bölüme ait soruların iyi hazırlanarak homojen bir yapıyı oluşturduğunu göstermiştir. Çalışmada; cinsiyet, yaş ve yurt dışı görev değişkenlerinin; Kişisel Ahlaki Değerler, Örgütsel Davranış İlkeleri ile Kurumsal ve Toplumsal Değerler boyutlarının hiçbirinde spor yöneticilerinin etik davranış algıları üzerinde etkili değilken kurumsal statü değişkeninin; çalışmanın her boyutunda spor yöneticilerinin etik davranışları üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Ancak kişisel ahlaki değerler boyutunda memurların, örgütsel davranış ilkeleri ile kurumsal ve toplumsal değerler boyutunda da üst düzey yöneticilerin daha etik davranma eğiliminde olduğu görülmüştür. Eğitim durumu değişkenin sadece kurumsal ve toplumsal değerler boyutunda yöneticilerin etik davranış algısında etkili olduğu ve eğitim durumu yükseldikçe yöneticilerin daha etik davranma eğiliminde oldukları görülmüştür. Yabancı dil ve yerleşim yeri değişkenlerinin de çalışmanın kişisel ahlaki değerler boyutunda yönetici davranışlarını etkilediği, yabancı dil bilen yöneticilerinin bilmeyenlere, şehir merkezinde yaşayanların da ilçede yaşayanlara göre daha etik davrandıkları sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to prove the ability of the upper,middle and low administrators and the officials work for the central and province organization ofSports General Administration by being determined in terms of personal ethic values,organizational behavior relations and associational social values by depending on certain demographic factors. For this purpose, a scaled questionnaire consisted of 3 departs and 74 items is applied to the 317 staffs working for Sports General Administration and datums (spss 19 for Windows) are analyzed by using packet program.The reliability analyzes performed show that the questions of every departments are prepared well and form a homogene pattern. In the study, while the factors of sex, age and abroad aren't effective on the ethic perceptions of behaviours of sports administrators in the aspect of Personal Ethic Values, Organizational Principles of Behaviours and Associational Social Values, in every aspect of the study, the factor of associational status is determined to be effective on the ethic behaviours of sports administrators. However, in the aspect of personal ethic values, organizational principles ofofficials' behaviours of the administrators and in the aspect of associational and organizational values, upper level administrators are seen to behave more ethical. It is seen that the education factor is effective on the ethic behavior perception of administrators just in the associational and social aspects and as the education level increases they tend to behave more ethical. It is concluded that in terms of the personal ethical values of the study, the factors of foreign language and settlement also effect the behaviors of administrators, the administrators behave more ethical who know foreign language and live in the city centre than those know no foreign language an live in the town.