Yeni doğan buzağıların sağlık ve gelişmesi üzerine rumen sıvısının etkisi
The effect of rumen fluid on the health and development of newborn calves
- Tez No: 440468
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ESAD SAMİ POLAT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Buzağı, Doğal Yem Katkısı, Rumen Sıvısı, Calf, Natural Feed Additive, Rumen Fluid
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu araştırma, ineklerin rumeninde mevcut ve otoklavda işlem görmüş olan doğal rumen sıvısının süt içen buzağılara 10 ml/baş/gün miktarında ilavesinin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, bağışıklık üzerine etkilerini belirlemek ve ishallerin önlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 51 baş günlük Holstein ırkı buzağı kullanılmıştır. Buzağılar her birinde 17 baş hayvan bulunan Kontrol, RS 1 Hafta ve RS 8 Hafta olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Gruplardaki buzağılara 0-3. günler arasında 18 litre/baş kolostrum, 4-59. günler arasında 280 litre/baş yağlı süt içirilmiştir. Buzağılara kaba yem olarak yonca kuru otu 42. günden sonra serbest olarak verilmiştir. 4-66. günler arasında buzağı başlangıç, 67-143. günler arasında buzağı büyütme yemi verilmiştir. Kontrol grubunun sütlerine katkı yapılmazken, RS 1 Hafta grubuna 1 hafta süreyle ve RS 8 Hafta grubuna 8 hafta süresince 10 ml/baş/gün rumen sıvısı ilave edilmiştir. Araştırma 143 gün devam etmiş, süt içme döneminde ishal olup olmadıkları, günlük yem tüketimleri ve 2 hafta arayla canlı ağırlıkları; sütten kesildikten sonra, 4 hafta arayla canlı ağırlıkları belirlenmiştir. Araştırmanın başında (4.gün) ve sütten kesildikten sonra (59. gün) kan örnekleri alınmış bu örneklerde immunglobulin-G seviyesi tespit edilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda; canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, günlük yem tüketimi, ishal olma oranı ve immunglobulin seviyesi bakımından rumen sıvısı katılan ve katılmayan gruplar arasında belirgin bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç olarak, yeni doğan buzağıların sütlerine 10 ml/baş/gün rumen sıvısı ilavesinin günlük yem tüketimi, ishal olma oranı ve immunglobulin seviyesini değiştirmediği; canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışını belli dönemlerde olumlu yönde değiştirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, cows' natural rumen fluid was autoclaved and added to suckling calves' drinking milk at 10 ml per head as an additive to prevent diarrhea and its affects on live weight gain, feed intake, diarrhea scouring was made and serum immunity parameters were measured. Black and White dairy type calves as a number of 51 were used in this study. All calves were fed with colostrum 18 liters in the first 3 days and from day 4 to 59, 280 litres of full fat milk. Alfalfa hay was fed from day 42, calve starter feed between days 4-66, calf grower feed from day 67 to 143 ad libitum. Calves were randomly selected forcontrol and treatment groups and group I calves were given 10 ml rumen fluid on daily basis for 1 week on and group II for 8 weeks in their milk. Control was fed as described above, without treatment. During the trial, in the first 59 days milk drinking period, daily diarrhea scouring, liveweight gain and feed intake were monitored and after weaning liveweight gain followed up and research was ended on day 143. At the commencement of the experiment (day 4) and weaning day (day 59) animals were blood sampled to measure immungloblin G levels. At the end of this trial, there were no statistically significant treatment affect occurred between the experiment groups on liveweight, livewight gain, daily feed intake, diarrhea scouring and blood immunglobin level parameters. As a result, adding 10 ml rumen fluid into sucking calves' drinking milk did not make any statistical difference on liveweight, livewight gain, daily feed intake, diarrhea scouring and blood immunglobin level parameters, but found a positive effect on liveweight and liveweight gain.